Едва месец и половина след опустошителното земетресение в Хаити, което отне живота на стотици хиляди, на 27 февруари станахме свидетели на нова трагедия. Още по-мощно земетресение разтресе Чили и доведе до стотици жертви и огромни разрушения. В тези крайно кризисни ситуации комуникациите са от особено значение за бързата реакция на световната общественост, предотвратяването на паника и осигуряването на хуманитарна помощ. В този случай имаме практически пример как министерствата и медиите не само по света, но и у нас, демонстрираха адекватно използване на комуникационните канали.

В България

Важна роля за бързото разпространяване на официална информация въз връзка с последиците има външният ни министър Николай Младенов. Той използва профилите си в социалните медии Facebook и Twitter, за да изпраща актуална информация за случилото се на  кратки интервали от време (30-60 минути). На страниците си той публикува броя на българите в Чили, хронология на комуникацията с българското посолство в Сантяго, както и телефон за връзка с МВнР.

Пример за негова публикация в Twitter: В Чили се намират около 130 БГ. До момента няма инфо за пострадали съграждани. Тел на МВнР +359 (2) 9713856 #Chile

През това време на страницата на Министерството на външните работи постоянно се актуализира информацията за последиците от земетресението. За по-малко от ден от посолството ни в Сантяго успяваха да се свържат с почти всички българи в Чили и да оповестят, че няма пострадали. Новината незабавно е разпространена и на личните профили на министъра в социалните медии и получава в отговор редица похвали за бързата реакция.

По света

В световен мащаб е забележително влиянието на социалните медии за самото отразяване на актуалното състояние на трагедията. Тук вече не министерствата играят основна роля в разсейването на слуховете и дезинформацията (макар и те да са ангажирани и да се справят адекватно), а новите медии и обикновените хора, които се превръщат в основни източници. Минути след настъпване на трагедията в Twitter е създаден отделен хаштаг #Chile, по който стотици хора препредават информация. Чрез него мнозина качват директно клипчета и снимки от събитието и ги разпространяват до обществеността. Не са малко и тези, които поставят камери и стриймват на живо от различни позиции. CNN специално следи случващото се в социалните медии, филтрира го и оповестява най-интересните кадри и коментари. Впоследствие се активизира и втори канал в Twitter – хаштагът #tsunami, по който се коментира възможната вторична катастрофа. Постоянно обновяваща се информация за цунамито предлагат Tsunami Warning Center и UNESCO на своите сайтове. Чилийският Червен кръст се активизира на @CruzRojainforma, а световните блогове също не закъсняват с реакциите си. Някои от най-любопитните материали можете да откриете на Mashable.com, където има селектирана фотогалерия, както и Stumbleupon.com. На Мashable.com дори публикуват как лесно може да се направи незабавно дарение онлайн за пострадалите.

Благодарение на всички тези канали се създава пълноценна мрежа за информационна ориентация относно пораженията, жертвите и евентуалната заплаха към момента.