Преди няколко десетилетия величествените им силуети се откроявали в небето над цяла България, но кампаниите за изтравяне на „вредния дивеч“ и липсата на хранителна база довели до драстичното намаляване на едни и изчезването на други видове лешояди от нашите територии. За разлика от другите хищни птици те не ловуват, а се хранят изключително с мърша – и това не ги прави зловещи, отблъскващи създания, а напълно безвредни и изключително полезни природни санитари. Екип на National Geographic България се срещна с представители на няколко природозащитни организации, за да разбере защо според тях завръщането на лешоядите в нашата страна би било сигурен знак за природен баланс.

Заедно със септемврийския брой на списанието, читателите ще имат възможността да попълнят своята домашна библиотека с „500 МЕЧТАНИ ПЪТЕШЕСТВИЯ” – поредица на National Geographic от 4 части, първата от които ще разкаже за пътуванията „По вода и по суша”. Изданието предлага подбор от 500 незабравими пътешествия, великолепни снимки, множество цветни карти и професионални съвети как да превърнете всяко мечтано пътуване в реалност.

National Geographic България ще ви разкаже още за генетичните доказателства, които хвърлят светлина върху семейните тайни на момчето цар Тутанкамон, за забравения път на чая и конете, който някога свързвал Китай с Тибет, както и за загадъчното преселение на змиорките.

Разгледайте фотогалериите към статиите и вижте интерактивната схема с родословието на Тутанкамон на интернет адрес: http://www.nationalgeographic.bg/


Снимка: ©2010 Иво Данчев / National Geographic България

Карталът е най-едрият от четирите вида лешояди. На тегло достига 12 кг, а размахът на крилете му варира между 265 и 300 см. Този гигант все още се среща в нашите земи, но вече не гнезди тук, а долита от съседна Гърция.