На този въпрос отговори Майкъл Донели (глобален директор на интерактивния маркетинг на Coca-Cola) в кратка презентация, подготвена за конференцията „iStrategy“. Тя се проведе на 9-10 февруари в Берлин и имаше за цел да събере на едно място експертите по онлайн комуникации от цял свят.

В презентацията се споменават редица интересни факти, числа и насоки в стратегията на Coca-Cola. През миналата година компанията възприе социалните медии като един от най-значимите канали за комуникация с целеви аудитории и изграждане на личен, приятелски контакт с феновете. Днес резултатите са налице – познаваемостта на глобалния бранд е качена на ново ниво, което трудно може да бъде сравнявано.

С участието си на „iStrategy“ Майкъл Донели доразкрива вече повдигнатата завеса – тайните на невероатния успех бяха представени на конференцията BlogWell в Атланта през ноември миналата година от Адам Браун. Тогава освен целите и предстоящата реализация на „Експедиция 206“, бяха споменати и променените представи за Coca-Cola като бранд. В своята презентация Браун подчерта, че страницата на компанията вече не е coke.com, a google.com, digg.com, twitter.com, youtube.com, facebook.com и myspace.com. А стратегията в социалните медии беше обобщена като „4R – review, respond, record, redirect.“

Последва интервюто на Донели за „eMarketer”през декември, в което той изчерпателно поясни вижданията на компанията и нейните цели в онлайн средата. Там се откроиха два ключови принципа:

  • fish where the fish are – значението да присъстваш там, където са феновете ти;
  • keep fans first – дълготрайните отношения се пораждат от искреното любопитство, споделяне, помощ и взаимодействие с аудиторията.

Тази презентация е последният елемент от отговора на въпроса, зададен в заглавието. Приятно разглеждане!