На 15 октомври се състоя официалната церемония по награждаване на юбилейното издание на националния конкурс-изложба „Здравей ваканция! Ваканция с Кока-Кола!“. На нея присъстваха гости от цялата страна, пристигнали специално, за да аплодират малките таланти на България. Журито определи победителите, след като разгледа 693 рисунки и пластики на 653 деца от 25 школи по изобразително и приложно изкуство, профилирани паралелки в СОУ и ПГ и на 56 групи и индивидуални участници от ОДЗ, ЦДГ, НУ, ОУ, СОУ и Професионални гимназии, общо от 24 области и 51 населени места от цялата страна. След внимателен и обстоен оглед и задълбочено обсъждане, журито отличи талантливи млади творци в две категории: КАТЕГОРИЯ А – деца от училища по изкуствата, профилирани паралелки в СОУ и Професионални гимназии, школи по изобразително изкуство към ОДК, ЦРД, центрове по изкуствата, читалища и др. и КАТЕГОРИЯ Б – деца от детски градини, начални, основни и средни училища и професионални гимназии, ОДК, ЦРД, ЦУТНТ и др. Отличените бяха разпределени и в три възрастови групи на конкурса – 5-7 години, 8-12 години и 13-17 години.

 

Тази година за първи път изложбата се състоя в Драматичния театър „Никола Вапцаров“, където над 400 творби на малки художници украсиха коридорите и сцената му. Специални награди грабнаха най-талантливите млади творци – отличието за плакат бе връчено на десетгодишната Василена Маринова от Ловеч, а нейната рисунка огря улиците на Благоевград под формата на анонсиращ плакат.

 

Организаторите не пропуснаха да връчат и поощрителни награди като стимул на децата за победа следващата година. Най-много отличия получиха възпитаниците на школа „Живопис“ от град Казанлък. Специална награда за пластика получи Кристияна Делчева от Ателие по керамика към II ОУ „Д. Благоев“ от Благоевград, която представи достойно домакините на събитието.

 

Трудът, който двама от ръководителите бяха вложили в конкурса през последните години, също бе оценен подобаващо. Кремена Попова, ръководител на детски арт клуб „Гея“, ОДК – гр. Ловеч, бе отличена със специална награда за активно и дългогодишно участие и принос в развитието на националния конкурс-изложба „Здравей ваканция! Ваканция с Кока-Кола!“, а началната учителка в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ от село Самуил – Стоянка Иванова, също получи признание за оригинално представяне.

 

Конкурсът за детски рисунки “Здравей ваканция! Ваканция с Кока-Кола!” се организира за петнадесета поредна година със съдействието на Министерство на образованието, младежта и науката, Национален дворец на децата и Обединен детски комплекс – Благоевград. В журито на конкурса взеха участие известните благоевградски художници Живко Янев – член на Сдружение „СБХ”, председател на Сдружение „Македония АРТ” – Благоевград и преподавател в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий”, и Манол Стоянов – член на Сдружение „СБХ” и сценограф на Камерна опера–Благоевград, както и Емилия Велинова – помощник директор на ОДК–Благоевград. Във всяка една от възрастовите групи бяха връчени награди за класираните на първо, второ и трето място, както и допълнителни поощрителни награди. Наградният фонд е осигурен от системата на Кока-Кола в България – спонсор на конкурса от създаването му.