Учени се гмуркат в смъртоносните сини ями на Бахамските острови, за да разберат повече за миналото и бъдещето на Земята. Наводнените варовикови пещери на Бахамските острови са уникална среда, където се срещат странни форми на живот, способни може би да оцелеят и в извънземни условия. Проучването на тези „сини ями“ обогатява познанията ни за биологията, химията и геологията на земята. Те обаче крият и уникални опасности – токсичен газ и мощни водовъртежи, които могат да означават фатален край дори за опитния водолаз. Екип от учени, финансирани от National Geographic, дръзва да навлезе в този рискован, но омагьосващ с свят.

В едно закътано заливче на бахамския Лонг Айлънд се намира Ямата на Дийн – най-дълбоката подводна пещера на Земята, която се спуска на повече от 180 м в мрака.

National Geographic България ще ви разкаже още за Новия път на коприната, свързващ Европа с Азия, за индийското царство на дивите животни „Казиранга“, както и за любопитните шимпанзетата от Триъгълника Гуалуго в Конго.

 

Разгледайте фотогалериите към статиите на адрес: www.nationalgeographic.bg.