Една от най-емблематичните екоалеи в района на Банкя ще бъде почистена и облагородена тази събота, 17 септември, в рамките на инициативата „Моят зелен град” 2011 г. Официалният старт ще бъде даден от кмета на град Банкя Рангел Марков в 11.00 ч, в парк “Кестените”.

Град Банкя е разположен в подножието на Люлин планина и е известен с лековитите си минерални извори, което го превръща в утвърден курортен и балнеолечебен център. Още от самото зараждане на курорта в началото на миналия век шест-километровата „Пътека на здравето” се налага като един от предпочитаните маршрути за разходка и отдих. Заради лечебната сила на въздуха в района, лекарите често препоръчват нейния маршрут за разходки на хора със сърдечни заболявания.

Повече от 200 служители работещи в производствените центрове на Coca-Cola ХБК България в Костинброд и Банкя, заедно със своите семейства ще се включат в доброволна акция за почистване на „Пътека за здравето”. В рамките на „Моят зелен град” 2011, след почистването, по цялата дължина на еко алеята ще бъдат поставени информационни табели, пейки за отдих, кошчета и спортни съоръжения.

В деня на почистването, специално за децата ще бъдат организирани уроци на открито, в които те ще научат интересни подробности за биоразнообразието в района, както и какви са ползите за природата от разделното събиране и рециклиране на отпадъците.

Организаторите канят жителите и гостите на Банкя, които желаят да направят града по-чист и по-зелен да се присъединят като доброволци към инициативата “Моят зелен град” 2011.

Инициативата ‘Моят зелен град” се провежда за четвърта година от Coca-Cola, Българското дружество за защита на птиците и Екопак България с активната подкрепа на Столична община. През 2011 г. инициативата ще се проведе съвместно с Медийна група България – издател на вестник 24 часа – съорганизатор на националната класация „Най-добър град за живеене”.

 

Повече за инициативата “Моят зелен град”:

Инициативата „Моят зелен град” започва през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. През 2009 г. чрез почистването на близо 2 км от Перловската река и каналите между езерата в Южния парк в София бяха спестени 7 000 кг. въглероден диоксид. През 2010 г. над 500 доброволци се включиха в инициативата и почистиха 6-километров участък от Перловската река и езерото до Голямата сцена в Южния парк, като по този начин спестиха над 9 000 килограма въглероден диоксид на столичани.