Клетка с евроазиатски рис от Финландия привлича погледите на любопитните минувачи в София. Свирепото животно е разбило стената на столичния търговски център The Mall и провокира посетителите през решетките на 200-килограмова клетка. Звярът е разярен, но абсолютно безопасен, защото е част от уникалния проект за 3D графити илюзия, дело на графити студиото „140 идеи“.

Арт инсталацията е част от кампанията Intense Adventure на Brown-Forman за налагане на пазара на новата супер премиум водка Finlandia 101, която от скоро се предлага и в България в избрани нощни заведения в столицата.

Евроазиатският рис е третият по големина хищник в Европа и най-едрата котка на континента. В европейските страни най-многочислен е рисът в страните от Скандинавския полуостров и Прибалтика, a Финландия е страната с най-многобройна популация на рисове на континента. Могъщото животно е включено в Червената книга на България още през 1985 г. като критично застрашен от изчезване вид.

Клетката и атрактивният рис ще бъдат достъпни за всички смели и любопитни минувачи, навършили 18 години, до 24 април включително пред главния вход на The Mall в София.