Древната монашеска общност на планината Атон в Северна Гърция все още привлича мъже, които искат да заситят духовния си глад. На свещения Атонски полуостров, който се вдава на 50 км навътре в Егейско море, от близо хиляда години живее общност от източноправославни монаси, които доброволно са се отдалечили от всичко, различно от Бог. Монасите, които обитават 20 манастира, 12 скита и стотици килии, дори не общуват помежду си и са посветили по-голямата част от своето време на молитва и уединение. През април National Geographic България ви предлага две статии за Света гора: едната е създадена неотдавна и включва разказ за Зографския манастир. Другата, писана преди 94 години, е от съкровищницата на National Geographic.

(текст към снимката)

Славянобългарският манастир „Св. Вмчк Георги Зограф“ на полуостров Атон – българската обител на Света гора.

Снимка: ©2010 Мартин Митов / National Geographic

National Geographic ще ви разкаже още за недостига на вода по света, разделените води на река Йордан, за култа към мъртвите в съвременен Китай, както и за загадъчния кит на Брюде.

Вижте фотогалериите към статиите на адрес: http://www.nationalgeographic.bg/

С априлския брой читателите ще получат подарък тефтер с любопитни факти от публикуваните през годините броеве на National Geographic България.