22 март 2010 г., София. За пръв път у нас изцяло международно жури ще оценява постиженията на българските PR агенции, съобщиха от Българската асоциация на PR агенциите (БАПРА). Специално за първото издание на конкурса BAPRA Bright Awards 7 членно международно жури ще определи носителите на призове в 6 различни категории.

В рамките на националния конкурс проектите на PR агенциите ще бъдат независимо оценявани от международните комуникационни специалисти. Журито с председател световноизвестния Пол Холмс, е съставено от още 6 комуникационни експерти от Великобритания, Хърватия, Полша, Португалия, Унгария и Румъния. Те ще изберат най-добрите PR агенции у нас, както и най-отличилия се вътрешно-комуникационен отдел на компания или организация.

„Това отдавна трябваше да се случи, и съм доволен, че точно ние, най-големите представители на PR бизнеса в България, го направихме. Беше предизвикателство да привлечем 7 представители на PR асоциациите по света в първото издание на BAPRA Bright Awards. Но си струваше. Това е изключителен шанс PR пазарът у нас да получи най-обективната и адекватна оценка“, коментира Максим Бехар, председател на БАПРА.

В журито са доказани международни професионалисти като неговият председател Пол Холмс, основател на The Holmes Report Group, един от най-изяявените анализатори на PR пазара в света, Ричард Хоутън – комуникационен експерт и председател на международната асоциация на национаните PR асоциации ICCO; Божо Скоко – професор по PR в университета в Загреб и основател на водеща хърватска PR агенция; както и 4 председатели на национални PR асоциации –  Павел Трочимюк – Полша, Салвадор да Кунйа – Португалия; Петър Шелес – Унгария и Теодор Фролю – председател на румънската асоциация на PR агенциите.

В BAPRA Bright Awards могат да се включат всички PR агенции в България  с кампании, организирани през 2009 година. Специална категория дава възможност за включване в надпреварата за наградите на вътрешно-комуникационни отдели на компании или организации. 

Категориите в конкурса са шест: Кампания за устойчиво развитие, Специално събитие, Иновативна кампания, Кампания, реализирана от вътрешен отдел, Комуникационна кампания на годината и Агенция на годината. Критериите за оценка са насочени изключително към комбинацията от новаторски подход и ефективност при планирането и изпълнението на представените проекти.

PR агенциите и вътрешно-коминкационните отдели на компании или организации могат да подадат заявка за участие в BAPRA Bright Awards на www.brightawards.eu до 4 април 2010 г. включително. На сайта е поместена и пълната информация за конкурса, както и подробни критерии за участие и оценка.

За БАПРА:

Българската асоциация на PR агенциите (БАПРА) е създадена през 2001 г. като представител на най-авторитетните компании за комуникационни услуги на пазара в България. За изминалите 9 години БАПРА допринася за повишаването на етичните стандарти и професионализма в сферата. Всички компании, които членуват в асоциацията, приемат Етичния кодекс, гарантират прозрачна и почтена дейност, висок професионализъм и лоялно отношение както към клиентите, така и към своите колеги.