За близо 40 години фестивалът е представил около 2 000 български филма

Режисьор, сценарист, сценограф, композитор и аниматор с множествo национални и международни отличия са експертното жури на 20-oто юбилейно издание на филмовия фестивал „Златен ритон“. Това стана ясно на пресконференция, в която организаторите на фестивала за българско документално и анимационно кино „Златен ритон” обявиха програмата, заглавията, състава на журито и експертите от селекционната комисия, които оценяват тази година продукциите на българските аниматори и документалисти. На събитието беше ексклузивно излъчена и 10-минутната анимация „Веселякът“ на Анри Кулев, с която ще се даде официален старт на фестивала в Пловдив на 16 декември. Самите автори на двата филма на откриването – Анри Кулев и Джеки Стоев /”Броени дни”/ присъстваха на прожекцията.

Създаден през 1975 г. фестивалът “Златен ритон“ е най-престижната сцена, на която българските аниматори и документалисти могат да представят своите филми и да получават критика и признание от публиката и гилдията. За близо 40 години фестивалът е излъчил около 2 000 български филма.

Председател на журито тази година е кинорежисьорът на над 14 документални филма проф. Михаил Мелтев. В екипа влизат още композиторът с 8 авторски албума Георги Арнаудов, сценографът доц. Весела Статкова, аниматорът и носител на над 30 национални и международни отличия Весела Данчева и сценаристът на повече от 30 документални и игрални филма Влади Киров.

Михаил Мелтев сподели, че поради изключително многобройните кандидатури, тяхната задача е сложна, а критериите ще обсъдят със своите колеги. В конкурсната надпревара се включват общо 54 заглавия – 41 документални и 13 анимационни продукции.

„Искаме да върнем публиката и зрителите в киносалоните” – с тези думи изпълнитеният директор на Националния филмов център Марин Марчевски пожела успех на фестивала и благодари на домакините от Пловдив и лично на зам.-кмета по култура Стефан Стоянов. Той от своя страна изрази нетърпението си да проследи „сериозното изпитание” и да види победителите.

Между 16 и 22 декември, в 4 зали със свободен вход всички почитатели на българското документално и анимационно кино ще могат да се насладят на силни заглавия като „История на красотата“ (реж. Николай Василев, 2013 г.), „Дъждовен ден“ (реж. Андрей Чертов, 2013 г.), „Автопортрет с маска“ (реж. Атанас Киряков, 2011 г.), „В търсене на Списаревски“ (реж.Адела Пеева, 2013 г.), „Възвишение“ (реж. Пепа Кошишка, 2013 г.), „Заговорът срещу Кудоглу“ (реж. Евгений Тодоров, 2012), „Диктатура на съвестта“ (реж. Димитър Шарков, 2012), „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел” (реж. Костадин Бонев) и много други.

Освен конкурсна и информационна програма, организаторите тази година са предвидили и 23 заглавия в ретроспективните програми – два филма от и за Рангел Вълчанов („Пътешествие между два бряга“ и „Пътешествие между два филма“), 8 анимационни филма в памет на Пенчо Богданов, както и 13 филма, носители на голямата награда «Златен ритон» от първото издание на фестивала до днес.

Входът за прожекциите е свободен. Филмите ще се излъчват всеки ден в кино «Лъки синема», с допълнителни прожекции в галерия «Тракарт» и клуб «Петното». Организатори на фестивала са Министерството на културата, Националният филмов център и Община Пловдив.

Повече за програмата на фестивала можете да откриете тук: http://www.nfc.bg/bg/festivali/zlaten_riton/informaciia_za_festivala_2013_g_