Вторият по големина остров в света Нова Гвинея, от векове подклажда любопитството и дързостта на най-предприемчивите и опитни учени. Намиращите се там планини Фоджа с техните дълбоки долини, стръмни канари, остри скални ръбове и непроходими гори останали непроучени в продължение на дълги години. Неотдавна биологическа експедиция проникна в дъждовната гора и изследва тайнствения свят на причудливи и прелестни създания, за чието съществуване учените и не подозираха. Авторът Мел Уайт и фотографът Тим Леймън ви представят техните открития на страниците на юнския брой на National Geographic България.

Биолозите на експедицията откриха нови видове новогвинейска флора и фауна, макар и да изследваха съвсем малка част от територията на Фоджа като тази миниатюрна пеперуда педомерка, напомняща фантастично чудовище.

National Geographic България ще ви разкаже още за тайните на съня, за Южна Африка и дългата сянка на апартейда, за едно от големите чудеса на будисткия свят – пещерите Могао, както и за превърналия се в легенда капитан Жак-Ив Кусто.

Разгледайте фотогалериите към статиите на адрес: www.nationalgeographic.bg.

Снимка: ©2010 Тим Леймън / National Geographic