Поп звездата Рафи посети 126 ОУ Петко Ю. Тодоров в столицата специално, за да награди най-активните ученици, които създадоха собствена
изложба на тема „Водата в нашия живот“

Над 200 деца от първи до седми клас отбелязаха Световния ден на водата в 126 Основно училище “Петко Ю. Тодоров” в София като част от програмата „Здрави деца в България“, организирана от Нестле България и Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД). Учениците подготвиха специална изложба на тема „Водата в нашия живот“, за да популяризират важността от ежедневната консумация на вода като част от балансираното хранене и активния начин на живот. Един от най-актуалните млади изпълнители и победител от първия сезон на музикалното шоу X Factor – Рафи, бе специален гост на събитието, което се проведе на 21 март 2014 г. в 126 ОУ.

Рафи разгледа работите на децата и разговаря с тях и техните родители за важността от консумацията на вода за здравето им, след което награди всички участници в изложбата със сертификати „Здрави деца в България“. Родителите получиха материали с ценна информация и полезни съвети как да мотивират децата си да пият по 8 чаши вода на ден, а най-активните ученици бяха отличени от гост-звездата на събитието и се снимаха с него за спомен. Специален гост бе и г-жа Силва Аврамова Радилова, заместник-кмет на Район Триадица в Столична община, като активен партньор по проекта.

Образователната програма за балансирано хранене и физическа активност в училище – „Здрави деца в България“, финансирана от Нестле България и разработена съвместно с БАСОРД, стартира в 10 столични училища през 2012 г. и привлече над 3500 семейства в районите – Триадица и Студентски в София. До края на учебната 2013-2014 г. още 10 училища от район Люлин ще вземат участие в инициативата, целяща да въведе обучение за балансирано хранене и физическа активност сред учениците на възраст от 7 до 13 години, като ангажира и техните родители и учители.

През 2013 г. като добра практика в сферата на образователните програми за балансирано хранене и физическа активност в Европа, Здрави деца в България стана част от Европейския проект EPHE (EPODE For The Promotion Of Health Inequalities), финансиран от Европейската комисия и провеждащ се в 7 държави в Европа: Белгия, България, Франция, Гърция, Холандия, Португалия и Румъния. Дейностите, посветени на Световния ден на водата, са организирани като част от EPHE и се проведоха едновременно във всички седем страни в Европа, в които се реализира проектът. По този начин София се присъедини към усилията на другите градове в Белгия, Франция, Гърция, Холандия, Португалия и Румъния в популяризирането на важността от пиенето на вода за здравословния начин на живот – една от областите, в които се фокусира проектът EPHE.

„Редовната консумация на вода е от изключително значение за правилното развитие на децата като част от балансирания хранителен режим. Децата трябва да пият средно по 8 чаши вода на ден, за да бъдат добре хидратирани. За да се поддържа водния баланс в детското тяло и да се компенсира загубата на вода през деня, е важно децата да възприемат здравословни навици от ранна възраст. Това може да стане като си изградят навици да пият редовно вода както у дома, така и в училище.“, коментира доц. Светослав Ханджиев, ръководител на EPHE за България, председател на БАСОРД и член на Европейската академия на науките по хранене (EANS) и Световната и Европейската асоциация за изучаване на затлъстяването.

“Повечето хора знаят, че затлъстяването при децата се дължи на генетични причини, на неправилно хранене и на липса на физическа активност. Но скорошни изследвания показват, че безсънието и недостатъчната консумация на вода също са фактори, които влияят на децата.“, коментира д-р Жан Мишел Борис – генерален директор на международната мрежа EPODE, която работи по 35 проекта в 25 страни, включително и в България. По време на своето гостуване в България по повод международния ден за борба със затлъстяването, отбелязван традиционно от БАСОРД на 24 октомври, д-р Борис алармира, че за последните 20 години в световен мащаб броят на затлъстелите деца се е удвоил.

EPHE (EPODE For The Promotion Of Health Inequalities) е 3-годишен общоевропейски проект, съфинансиран от Европейската комисия, който има за цел да намали разликата в навиците за здравословен начин на живот между различни социално-икономически групи в четири основни области: консумация на вода; консумация на плодове и зеленчуци; насърчаване на движението и физическата активност и контролиране на качеството и продължителността на съня. В България проектът ще разшири обхвата на дейности чрез включването на информация за насърчаване на консумацията на млечни продукти в семействата. В рамките на тригодишния проект, който се реализира в периода 2012-2015 г., се провежда пилотно изследване в седем града в Европа за прилагане на методиката на най-голямата международна мрежа за превенция на детското затлъстяване EPODE, в което участва и програмата „Здрави деца в България“.

 

Повече за Здрави деца в България:

Здрави деца в България е образователна програма за здравословен начин на живот в училище, финансирана от Нестле България, която през 2012 г. стартира в 10 столични училища и привлече над 3500 семейства с деца от 7 до 13 години в два района в София – Триадица и Студентски. В рамките на програмата се организират събития и дейности, насочени както към семейството, така и към цялото общество, чрез въвличането на частни и обществени партньори. Здрави деца в България е разработена съвместно с Българската асоциация за изследване на затлъстяването и на съпътстващите го заболявания (БАСОРД) и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Министерство на здравеопазването, Столична община, Българска федерация по гимнастика, Българска федерация по лека атлетика и Евро-Ток България.

В рамките на програмата се провеждат забавни и атрактивни уроци за балансирано хранене, организират се игри и състезания в училище и навън и по този начин децата се ангажират, като се провокира техния интерес към балансираното хранене и спорта. Уроците са допълнени от часове по здравословно готвене, в които заедно с децата се приготвя балансирано училищно меню. Като част от програмата и в партньорство с Българска федерация по лека атлетика, Здрави деца в България участва в международния проект IAAF Kids Athletics. Всички училища, участващи в Здрави деца в България, са включени в проекта и участват в обучения и състезания по лека атлетика за деца. През 2014 година децата, родителите и учителите от още 10 столични училища в район Люлин ще вземат участие в Здрави деца в България, а най-активните участници в програмата ще имат възможността да прекарат една седмица на морето, като участват във второто издание на инициативата „Училище за здраве за деца, родители и учители“, организирано от БАСОРД и под патронажа на Министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

Повече за проекта EPHE:

Проектът EPHE е общоевропейски проект (2012-2015 г.), съфинансиран от Европейската комисия и има за цел да анализира добавената стойност от прилагането на методологията на EPODE за намаляване на социално-икономическата неравнопоставеност в областта на здравословното хранене и физическа активност при семейства с деца на възраст от 6 до 12 години, както и възможностите за поддържане на изпълнението на програмите на EPODE чрез структурните фондове на Европейския съюз до края на 2015 г. В рамките на проекта в продължение на три години ще бъдат изследвани хранителните навици и начин на живот на 1100 деца и техните семейства в 7 държави от Европейския съюз, сред които и България. Други инициативи в рамките на EPHE включват множество университети и обществени програми от всички 7 европейски държави-членки.