Део и Сашо Кадиев почистиха Северния парк в София

29 септември 2013 г., София. Над 2 000 доброволци дадоха своя личен принос в опазването на околната среда в най-мащабното досега издание на екологичната и образователна инициатива „Моят зелен град“. Еко любители от цялата страна обединиха усилията си за природата под мотото „Бъди зелен не само за ден”. Инициативата се организира за шеста поредна година от системата на Coca-Cola в България, Екопак и Българското дружество за защита на птиците, в партньорство с Министерството на околната среда и водите и Столична община.

Доброволците в страната почистиха и облагородиха паркове, еко пътеки, плажове, спортни съоръжения и културни забележителности. С общи усилия те събраха над 2 500 чувала отпадъци, боядисаха и лакираха повече от 200 пейки и дори стадион, засадиха над 150 растения и показаха как с малка грижа всеки може да помогне за опазването на околната среда. Едновременно с това, те научиха много полезни факти за природата в откритите класни стаи, посветени на различни екологични теми.

В София „Моят зелен град” се проведе в Северния парк, където еко ентусиастите почистиха зелените площи на парка, както и р. Какач, боядисаха пейки и засадиха цветя. Рамо до рамо с тях се включиха любимците на българската публика Део и Александър Кадиев. Официален старт на инициативата в Северен парк в София даде изпълнителният директор на Кока-Кола ХБК България – Минас Агелидис, изпълнителният директор на Българското дружество за защита на птиците – Нада Тошева, изпълнителният директор на ЕКОПАК – Тодор Бургуджиев и заместник–кметът на столичния район „ Надежда“ – Анна Александрова.

За втора поредна година „ Моят зелен град“ гостува на община Костинброд. Жителите на града, заедно с кмета Милен Димитров боядисаха оградата на стадион „Белица“ и така го направиха по-приветлив и удобен за спортни активности. Граждани и гости на Банкя за трета поредна година почистиха еко алеята „Пътека на здравето“, както и знаковия „Вазов дъб“. Въпреки дъждовното време, за първи път в инициативата се включиха доброволци в Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Габрово, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково и почистиха емблематични за градовете си места, велоалеи, детски площадки, реки и езера.

Над 1000 малки и порaснали любители на природата посетиха откритите класни стаи на „Моят зелен град” в страната. Там те научиха повече за ползите от разделното събиране на отпадъци, водата, биоразнообразието и получиха полезни съвети как да опазват околната среда чиста през цялата година.

Медийни партньори на „Моят зелен град“ са новинарският сайт Vesti.bg и вестниците „Труд“ и „24 часа“.

 

Повече за инициативата “Моят зелен град”:
Инициативата „Моят зелен град” започва през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. През 2009 г. чрез почистването на близо 2 км от Перловска река в град София бяха спестени 7 000 кг. въглероден диоксид. През 2010 г. над 500 доброволци се включиха в инициативата и почистиха бреговете на Перловската река и езерото в Южния парк в столицата, като по този начин спестиха над 9000 килограма въглероден диоксид. През 2011 година за първи път инициативата се състоя в 3 града едновременно и събра над 1 000 доброволци. През 2012 г. „Моят зелен град” се проведе в София, Банкя и Костинброд и обедини над 1 500 доброволци. Те събраха разделно 900 чувала отпадъци, боядисаха 150 пейки и детски съоръжения, засадиха над 120 нови дървета и растения и заедно дадоха своя личен пример за опазването на околната среда.
 

За повече информация:

Кристиана Чакърова                                                         Цветелина Арсова

Кока-Кола ХБК България                                                  APRA Porter Novelli

M: 0899 990 025                                                              M:0895 770 755