Организациите ще посетят територии, където Жак-Ив Кусто прави първите си подводни снимки преди 65 г.

 

 „Фондация Кусто”, съвместно с екип от учени и документалисти от „Националното географско дружество”, ще стартира уникална експедиция от гр. Марсилия във Франция на борда на легендарния научноизследователски кораб на Жак-Ив Кусто „Алциона”, с цел изследването на региона на Средиземно море, неговото настояще и минало.

Експедицията ще бъде част от научноизследователската работа на д-р Енрик Сала, сътрудник на „Националното географско дружество”, чиято цел е да установи и въведе критерии за екологичното здраве на океана. В сътрудничество с Пиер-Ив Кусто, най-младият син на Жак, експедицията ще използва исторически кадри от работата на Кусто през 40-те години на миналия век, както и нови материали, с цел създаването на уникален образ: Средиземноморието в миналото и сега.

Пътешествието ще поеме курс на изток от Марсилия към природните резервати „Скандола” в Корсика и „Ислас Медес” в Испания до националния парк „Кабрера” на юг от Майорка.

„Екологичното здраве на Средиземно море винаги е било от изключително значение за хората в региона; а откакто Жак Кусто разкри подводните му богатства с филмите и пътешествията си преди години, Средиземноморието стана още по-ценно за още повече хора”, споделя Сала. „Наясно сме, че морето е претърпяло големи загуби оттогава. Поради тази причина трябва да проучим текущото му състояние и да решим какво може да се направи, за да върнем изобилието от морска флора и фауна в региона.”

Пиер-Ив Кусто, президент на „Водолази Кусто”, споделя: „Тази година се навършват сто години от раждането на баща ми – Жак-Ив Кусто. Той изследваше подводния свят в продължение на повече от 60 г., като беше особено отдаден на Средиземно море. Кадрите, които той засне, насърчиха разбирането на красотата, но и на уязвимостта на моретата. В свят, който е претърпял толкова промени, днес тези образи са истинско богатство, едно неповторимо свидетелство за историческата еволюция на океаните под постоянното въздействие на човека. Надявам се, че използвайки архивните записи като критерии, ще можем да повишим общественото съзнание и да убедим европейските и международни лидери да разширят защитата на океаните, така че бъдещите поколения да продължат да се възхищават на богатствата на морето, така както го правеше баща ми преди 60 г.”

Експедицията, която ще бъде документирана от канал „National Geographic”, има за цел да оцени текущите данни за екологичното състояние на Средиземно море, в т.ч. изобилието от големи риби и ценните червени корали, които се експлоатират от хилядолетия. Сала и Кусто ще докладват разкритията си на национални и обществени лидери, както и онлайн на сайтовете на „Националното географско дружество” и фондация „Кусто” до края на 2010 г.

  

За „Националното географско дружество” 

„Националното географско дружество” е една от най-големите световни научни и образователни организации с идеална цел. Основано през 1888 г. с мисия да „увеличава и разпространява географското познание”, дружеството работи, за да вдъхновява хората да полагат грижи за планетата. Всеки месец посланията на дружеството достигат до повече от 375 милиона души в цял свят, благодарение на официалния журнал „National Geographic” и други списания, телевизионния канал „National Geographic”, както и на документалните филми, радио програми, музика, филми, книги, DVD дискове, карти, изложби, събития, образователни издателски програми, интерактивни приложения и други продукти, издавани от организацията. Дружеството е финансирало над 9 200 научноизследователски проекта, а също така поддържа и образователна програма за борба с географската неграмотност. За повече информация, моля посетете: nationalgeographic.com.  

 

За фондация „Кусто”

Основана през 1973 г. от капитан Жак-Ив Кусто, фондация „Кусто” е финансирана от членски внос природозащитна организация с идеална цел, насочена към опазването на водните системи и подобряване качеството на живота за настоящите и бъдещите поколения. Жак-Ив Кусто вече не е между живите, но посланията му са по-живи от всякога. Под ръководството на Франсин Кусто, президент на организацията, фондация „Кусто” поддържа посланията на капитана в центъра на общественото съзнание и продължава забележителните изследвания и наблюдения на екосистеми в цял свят, благодарение на които милиони хора разбират и осъзнават колко уязвим е живота на нашата водна планета. Повече от половин век усилия за опазването на водните системи довеждат до създаването на широк набор от програми с цел насърчаване на общностите за постигането на устойчива хармония с природата. За повече информация: www.cousteau.org.

apra