През март National Geographic представя на читателите си една от най-екзотичните християнски секти. Членовете на Фундаменталистката църква на Исус Христос на Светиите от последния ден (ФСПД) са онези мормони, които все още практикуват официално забраненото многоженство. Например 88-годишният Джо Джесъп има 5 съпруги, 46 деца и 239 внуци, които са неговото „небесно семейство“. Авторът Скот Андерсън и фотографката Стефани Синклер получили специално позволение да отразят живота на ФСПД в цялата му противоречивост – от сплотения идиличен бит до здравните рискове от близкородствени бракове и младежите, прогонени от общността, за да могат старейшините да имат повече съпруги.

National Geographic ще ви разкаже още за българската експедиция в Антарктида, за живота и обичаите на хората, обитаващи долината Омо в Етиопия, за Вечната загадка на Перу – линиите на Наска, както и за хищните растения, които подмамват насекомите в смъртоносни капани.

(текст към снимката)

Мъж от ФСПД, прегърнал шест от съпругите си. „Избраха един и същи цвят на роклите, които си ушиха, като символ на любовта помежду си – казва той.“

Снимка: ©2010 Стефани Синклер/National Geographic

Разгледайте фотогалериите към статиите и вижте анимацията и интерактивната карта към материала за Наска на адрес www.nationalgeographic.bg.