Палеонтолози, финансирани от Националното географско дружество, фондация „Развиваща се земя”, фондация „Грейнджър” и Националната научна фондация на САЩ са открили подобно на динозавър животно, живяло 10 милиона години по-рано от най-старите известни досега динозаври. Това предполага, че динозаврите и най-близките им родственици като птерозаврите (летящи влечуги) са се появили много по-рано, отколкото смятаха учените досега.

Проучването още показва, че поне три пъти в еволюцията на динозаврите и родствениците им месоядните видове са еволюирали до такива, чийто хранителен режим е включвал и растения. Всички тези промени са възникнали за по-малко от 10 милиона години – сравнително кратко време по геологическите стандарти.

Описанието на новия вид Asilisaurus kongwe фигурира в статия, публикувана в списание Nature на 4 март.

Asilisaurus е част от група, наречена силезаври. Те се считат за сходни с динозаврите, тъй като притежават много от техните характеристики, но им липсват някои основни черти, типични за всички останали динозаври. Връзката между силезаврите и динозаврите е аналогична на тази между хората и шимпанзетата. Въпреки че най-старите открити динозаври са едва на 230 милиона години, съществуването на най-близките им родственици 10 милиона години по-рано предполага, че преди 240 милиона години динозаврите и силезаврите вече са се различавали от общия им прародител. Силезаврите са продължили да живеят редом с най-ранните динозаври през голяма част от периода на триаса, преди между 250 и 200 милиона години.

„Тези разкрития са доказателство, че по време на триаса е имало цели многобройни групи животни, от които никога не сме намирали следи”, споделя Стърлинг Несбит, изследовател в Института по геонауки „Джаксън” в Остин, Тексас. „Това е вълнуваща новина, защото означава, че имаме голям шанс да направим още открития.”

За повече информация, можете да се свържете с Крисчън Сайдор на: casidor@u.washington.edu.