Над 20 града в България очакват доброволци

Шестото поредно издание на инициативата „Моят зелен град“ отново ще събере стотици доброволци, които ще се погрижат да направят града си още по-зелен и по-чист. Едни от най-обичаните български лица от малкия екран също ще дадат своя личен пример в опазването на околната среда. Те ще се включат в инициативата „Моят зелен град“, организирана от Coca-Cola в България, Българското дружество за защита на птиците и ЕКОПАК, с подкрепата на Министерството на околната среда и водите и на Столична община.
На 28 септември любимецът на българската публика Део ще се включи в почистването на Северния парк в столицата. Той не само ще приветства всички участници от сцената, но и рамо до рамо с тях ще участва в боядисването на пейки и почистването на зелените площи.
За трета поредна година известният български актьор Александър Кадиев ще подкрепи инициативата. След като през 2010 и 2012 година заедно с доброволците той участва в почистването на  Южния и Западния парк в София, тази събота ще помага и в Северния парк.
Българските звезди се обединиха около тазгодишното мото на инициативата – „Бъди зелен не само за ден”, за да покажат как с малка, но постоянна грижа, всеки може да допринесе за по-чиста природа в градска среда. Те споделиха, че с радост ще посетят и откритите класни стаи за деца и възрастни, от които ще научат много практически съвети и нови зелени идеи.
Тази година в „Моят зелен град” имат възможност да се включат всички жители и гости на София, Банкя, Костинброд, Варна, Бургас, Стара Загора, Хасково, Шумен, Добрич, Силистра, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Плевен, Русе, Търговище, Велико Търново, Велинград, Сливен и Габрово. Организаторите канят всички желаещи да се включат в инициативата на 28 септември, като на място ще получат необходимите материали.
Медийни партньори на инициативата са новинарският сайт Vesti.bg, в. Труд, в. 24 часа.

Повече за инициативата “Моят зелен град”: 

Инициативата „Моят зелен град” започва през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. През 2009 г. чрез почистването на близо 2 км от Перловска река в град София бяха спестени 7 000 кг. въглероден диоксид. През 2010 г. над 500 доброволци се включиха в инициативата и почистиха бреговете на Перловската река и езерото в Южния парк в столицата, като по този начин спестиха над 9000 килограма въглероден диоксид. През 2011 година за първи път инициативата се състоя в 3 града едновременно и събра над 1 000 доброволци. През 2012 г. „Моят зелен град” се проведе в София, Банкя и Костинброд и обедини над 1 500 доброволци. Те събраха разделно 900 чувала отпадъци, боядисаха 150 пейки и детски съоръжения, засадиха над 120 нови дървета и растения и заедно дадоха своя личен пример за опазването на околната среда.  

 

За повече информация:

 

Кристиана Чакърова                                                                         Цветелина Арсова

Кока-Кола ХБК България                                                                  APRA Porter Novelli

M: 0899 990 025                                                                                M:0895 770 755