Януарският брой на National Geographic ще отведе своите читатели до границите на научната фантастика. Може ли човешката технология да замести природата? Възможно ли е изкуствена ръка да се подчинява на командите на мозъка и изкуствените пръсти да имат усещане за допир? Ще могат ли електронните очи да възстановят зрението на слепите? Такива са целите на биониката – наука, поставила си за цел да върне нормалния живот на хора, които по нещастно стечение на обстоятелствата са били лишени от него. Текстът на Джон Фишман и снимките на Марк Тийсън ще запознаят читателите с първите стъпки в тази посока, а развитието на медицината и технологиите обещава един още по-тесен съюз между човек и машина.

Благодарение на пренасочени по хирургичен път нерви множество сензори проследяват мускулните движения, които Аманда Китс предизвиква в запазената част от ръката си.

Снимка: ©2009 Марк Тийсън / National Geographic

National Geographic България ще ви разкаже още за най-доходоносния бизнес в света – търговията с животни, за легендарните шотландски Хебриди и за рибите клоун и техните домакини – анемониите.

Разгледайте галериите към статиите на Интернет адрес nationalgeographic.bg.