В богатите страни хората трябва само да завъртят крана и от него потича чиста вода в изобилие. Други 900 милиона души в света обаче нямат достъп до чиста вода, а 2,5 милиарда не разполагат с безопасни отходни места – много от тях ходят по нужда направо на полето или близо до реките, от които пият. Заради мръсната вода и липсата на отходни места и нормална хигиена всяка година на света умират 3,3 млн. души, повечето деца под петгодишна възраст. В Южна Етиопия, както и в Северна Кения поради липсата на дъжд през последните години е трудно да се намери дори мръсна вода. Прочетете разказа на журналистката Тина Роузенбърг и фотографката Лин Джонсън на страниците на National Geographic.

(текст към снимката)

Селяни от племето рендиле в Северна Кения изгребват остатъка от водата в резервоар, напълнен едва миналата вечер от общинска цистерна, но вече изпразнен до под нивото на крана. До следващата доставка ще мине цяла седмица.

Снимка: ©2010 Лин Джонсън / National Geographic

National Geographic ще ви разкаже още за монасите от Света гора, за разделените води на река Йордан, за култа към мъртвите в съвременен Китай, както и за загадъчния кит на Брюде.

Вижте фотогалериите към статиите на адрес: http://www.nationalgeographic.bg/

С априлския брой читателите ще получат подарък тефтер с любопитни факти от публикуваните през годините броеве на National Geographic България.

 Avtoreklama_NGMtefter_04.2010