29 август 2010 г. – Иван Железаров, 27 годишен NAUI инструктор, прекара 50 часа под вода, подобрявайки световния рекорд за най-дълго спускане в солена вода. Рекордът е посветен на Националната Асосиация на подводните инструктори (NAUI), която празнува своя 50-годишен юбилей тази година. Предишният рекорд е на Will Goodman от Великобритания, който е направил спускане от 48 часа 9 минути и 17 секунди.

Стартът на опита за световен рекорд бе даден на 27 август, в 13.45 ч., когато Иван Железаров се потопи на 8 метра дълбочина в морето край Китен. През първото денонощие край него под водата непрекъснато е имало по един осигуряващ водолаз, а по-късно – двама в компанията на лекар. Въпреки трудностите, особенно през двете нощи, когато условията бяха най-тежки, ентусиастът успя да издържи до днес. Иван се върна на повърхността в 16.00 ч. днес, след като успешно преседя 50 часа под вода. Водолазът е в добро здравословно състояние и след полагаща се почивка, ще бъде отново във форма за нови постижения.

Иван нямаше досег с повърхността за целия му престой под вода, а въздушния му запас беше подменян от екип. Екипът се състой от 9 души, като на ротационен принцип всеки стоя под водата заедно с Иван и го снабдяваше с пълни бутилки с въздух на всеки 90 минути. Състоянието на Иван непрекъснято се следеше от лекарски екип.

Екипът се състои от:

  • Румен Железаров, NAUI CD #36909
  • Анита Доцева-Манчева, NAUI Instructor # 50347
  • Христо Христов, NAUI Advanced Scuba Diver
  • Александър Кърлин, NAUI Master Scuba Diver
  • Ивайло Илиев, NAUI Instructor #52157
  • Орлин Цанев, NAUI Divemaster #50674
  • Красен Стефанов, NAUI Advanced Scuba Diver
  • Ранко Георгиев, NAUI Master Scuba Diver
  • Димитър Македонски

Иван бе оборудван със сух костюм и се хранеше само с течна храна. Спускането бе изпълнено с водолазни апарати с отворен цикъл на действие. По време на опита за световен рекорд Иван стоя на дъллбочина от 7-8 метра на специално изградена подводна станция. Опитът бе заснет.

Иван Железаров е изструктор във Водолазен център МАРИНА, създаден през 2000 година. Основната цел на професионалистите на центъра е да запознаят всички желаещи с един нов, достъпен за всички свят и да представят един приятен и безопасен спорт, който може да бъде практикуван по всяко време на годината. Към настоящия момент водолазен център МАРИНА разполага с четирима квалифицирани инструктори с дългогодишен опит и в активен статус. Центърът използва надеждна и инспектирана водолазна екипировка на световноизвестни марки, отговаряща на високите изисквания за безопасност в политиката на NAUI. От самото си създаване Водолазен център МАРИНА работи съвместно с Центъра за подводна археология, гр. Созопол. В последните години развива и подпомага дейностите на БАН. Базата на центъра е разположена в гр. Китен, на полуостров Урдовиза, като в периода май-октомври екипът организира гмуркания по цялото Южно Черноморие. В периода ноември-април, центърът провежда курсове на басейн в гр. София и гр. Пловдив, а при подходящи атмосферни условия организира гмуркания в Гърция, в района на град Кавала и град Солун. Също така през зимния период организира и водолазни ваканции до известни за практикуващите подводни спортове дестинации в Турция, Гърция, Египет, Тайланд, Курасао и др.