С тържествено откриване в Борисовата градина започна уникалният „Фестивал на Тайландската култура“. Старт на събитието, което е първо по рода си за България, даде Н.Пр. Чантипа Путракул – посланик на Кралство Тайланд за България и Румъния. Г-н Виктор Меламед – почетен консул на Кралство Тайланд за България и г-н Христо Ангеличин – заместник-кмет на град София.

От 10 до 12 юни лятната естрада в Борисовата градина ще се превърне в екзотичен остров на изкуствата, бита и самодейността на далечната страна. Посетителите на парка ще имат възможността да видят на живо как се рисуват традиционните тайландски чадъри, порцеланови изделия и маски, тъкани от коприна и палмови листа. Повече от петдесет майстори, дошли от азиатското кралство специално за фестивала ще демонстрират традиционни занаяти като декориране на порцелан, дърворезба и лакирани предмети. Любителите на чуждестранната кухня ще могат да се опитат типични тайландски ястия, а средствата от продажбата на храната и сувенирите ще бъде предоставена на Столичната община за благотворителни цели. Специално от Лондон за фестивала пристигна и майсторът-сладкар на световноизвестния тайландски ресторант – Blue Elephant. Винаи Соокма създава с ръцете си фигури от захар и е известен с отличните си умения по „скарвинг” – гравирането на плодове и зеленчуци.

В рамките на фестивала ще се проведат и практически семинари по гравиране на плодове и зеленчуци, тайландска кухня, създаване на миниатюри. Организаторите на фестивала са подготвили изненада и за най-малките посетители – конкурси за играчки и състезания в различни детски игри, с които се забавляват тайландските им връстници. Жителите и гостите на столицата ще станат свидели и на атрактивни демонстрации на бойни изкуства като май тай и кик бокс.

Кулминацията на празника ще бъде 90-минутният спектакъл “Културното наследство на Тайланд”, в който повече от 20 музиканти и танцьори ще представят най-характерните танци, облекла и маски от различните райони на екзотичната страна на фона на традиционна музика и филмови миниатюри. Концертът, който ще се проведе на 13 юни в Народен театър „Иван Вазов“ е със свободен вход. Всички желаещи да присъстват са добре дошли!