Как се стигна до експлозията на петролната платформа Deep Horizon – катастрофа, която някои сравняват по мащаб с аварията в Чернобил? Каква е отговорността на нефтените компании и държавните служби? Какви са последствията за екосистемите, хората и икономиката в района на Мексиканския залив? Можем ли да се надяваме, че и този път природата ще съумее да се пребори с пораженията, които й нанася човешкият род? Отговор на тези въпроси търсят авторите на материала „Заливът на петрола“ в октомврийския брой на сп. National Geographic.

Пушек се издига от нефта по повърхността на водата, който екипите по почистването изгарят близо до взривената сондажна платформа Deepwater Horizon. Кладенецът избълва близо 5 млн. барела, което го прави най-големия случаен разлив на нефт в морето в света.

Заедно с октомврийския брой на списанието, читателите ще имат възможността да попълнят своята домашна библиотека с „500 МЕЧТАНИ ПЪТЕШЕСТВИЯ“ – поредица на National Geographic от 4 части, втората от които е на тема „Пътища и приключения“. Изданието предлага подбор от 500 незабравими пътешествия, великолепни снимки, множество цветни карти и професионални съвети как да превърнете всяко мечтано пътуване в реалност.

 

National Geographic България ще ви разкаже още за легендарния китайски храм „Шаолин“ и майсторите по кунгфу, за невероятната мегафауна, населявала някога Австралия, както и подобаващо ще отбележи навършването на 50 години, откакто Джейн Гудол поставя началото на изследванията на шимпанзета в Гомбе.


Разгледайте фотогалериите към статиите на интернет адрес: http://www.nationalgeographic.bg/

Снимка: ©2010 Джоуъл Сартори / National Geographic