Екологичната и образователна инициатива ще се проведе на 17 септември в София, Банкя и Търговище
Професионални водолази ще чистят дъното на езерото в жк. Дружба на 17 септември в рамките на инициативата „Моят зелен град” 2011 г. Кампанията се провежда за четвърта година от Coca-Cola, Българското дружество за защита на птиците и Екопак България с активната подкрепа на Столична община.
Тази година езерото в жк. Дружба е един от обектите, който ще бъде почистен като част от инициативата именно по препоръка на Общината. Знаковият за София водоем е с площ 65 дка и дълбочина 8 м. Оформил се е преди повече от три десетилетия при изкопни работи за извличането на строителни материали. Постепенно се превръща от неугледно място в кътче за отдих и развлечения на жителите на квартала. В него се извършва традиционното хвърляне на кръста за християнския празник Богоявление и десетки смелчаци всяка година се състезават да го извадят за здраве.
Натрупването на отпадъци по дъното обаче може да доведе до сериозни проблеми, свързани със запазването на биологичното разнообразие в околността. Инициативата „Моят зелен град”, чийто фокус е опазване на водното богатство и биоразнообразието и намаляване на емисиите въглероден диоксид в големия град, си поставя задачата през 2011 г. да почисти събираните десителилетия наред отпадъци от коритото на езерото. Докато професионалните водолази изпълняват тази екологична мисия, доброволци – служители на Кока-Кола ХБК България, ще се заемат с почистването на бреговете и по-плитките части на водоема.
Специално за децата организаторите на инициативата са подготвили класна стая на открито, в която младите приятели на природата ще могат да научат любопитни факти за биоразнообразието и да получат полезни съвети за опазването на околната среда в града, в който живеят.
Всички, които желаят да направят града си по-чист и по-зелен са поканени да се присъединят като доброволци към инициативата “Моят зелен град” 2011. Почистването на езерото в жк. Дружба започва в 15.00 ч. на 17 септември.
Повече за инициативата “Моят зелен град”:
Инициативата „Моят зелен град” започва през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. През 2009 г. чрез почистването на близо 2 км от Перловската река и каналите между езерата в Южния парк в София бяха спестени 7 000 кг. въглероден диоксид. През 2010 г. над 500 доброволци се включиха в инициативата и почистиха бреговете на Перловската река и езерото до Голямата сцена в Южния парк, като по този начин спестиха над 9000 килограма въглероден диоксид на столичани. В допълнение беше почистен и 6-километровият участък от Перловската река в централната част на столицата – участъкът между НДК и кръстовището на бул. Мадрид и бул. Евлоги Георгиев, с което инициативата покри три пъти по-голям участък от реката в сравнение с предишните години.