Никола Фичев (1800–1881 г.), известен като майстор Колю Фичето, е даровит архитект, строител и скулптор, превърнал се в една от легендите на Българското възраждане. Проектираните и изградени от него каменни мостове, църкви, обществени сгради и частни домове и до днес впечатляват със своята красота и стабилност. Почти няма българин, който да не е чувал за Покрития мост в Ловеч или за Къщата с маймунката във Велико Търново, за големия мост при Бяла или за църквата „Света Троица“ в Свищов. Същевременно за живота и личността на самия майстор се знае малко. Според някои изследователи Фичев бил полуграмотен гений, който правел макетите на бъдещите си мостове и църкви от разтопени восъчни свещи. Според други той усъвършенствал дълги години знанията и уменията си в различни школи в България и Влашко, работил в Истанбул с албански майстори, италиански архитекти и немски инженери.

Журналистът Любомир Кюмюрджиев и фотографът Иво Данчев обиколиха голяма част от градежите на Колю Фичето, посетиха музеи, манастири и разговаряха с учени, свещеници и хора, в чиито родове се пази автентична информация за енигматичния майстор строител. Това, до което достигнаха, двамата споделят с читателите в мартенския брой на National Geographic България.

Входът на търновския храм „Св. Спас“ (известен и като „Св. Възнесение“) е построен от Колю Фичето през 1863 г. на мястото на стара дървена църква. Горната част на храма рухнала по време на земетресение през 1913 г.

Снимка: © Иво Данчев/National Geographic България 2011

Разгледайте галерията от снимки към материала на интернет адрес:

http://www.nationalgeographic.bg/

С брой март на списание National Geographic читателите ще получат подарък – актуална пътна карта на България

Списание National Geographic България ще ви представи още разкази за тайнствения процес на опитомяване на дивите животни, за антропоцена – епохата на човека, за гигантския нов тунел в недрата на Алпите, както и за приключенеца Андрю Скърка, обиколил пеш Аляска за 176 дни.