Списание Harper’s BAZAAR представи днес в столичния Mall of Sofia близо 50 фалшиви модни артикула, подредени в модерна изложба – част от кампанията „Ментетата не са на мода” на модното издание. Представители на партньорите на инициативата – Агенция „Митници”, ГДБОП – Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” и Столична регионална здравна инспекция, заедно с главната редакторка на Harper’s BAZAAR Милена Алексиева, показаха колекция от над 50 артикула с нарушени права на търговскатa марка. Всички “модни експонати” са част от големи пратки, заловени на територията на Р България. Специалният гост на събитието Диляна Попова изрази своята подкрепа за инициативата, която главно ощетява модния бранш, в който тя освен като модел се изявява и като дизайнер със собствена модна линия.

„Целта на Harper’s BAZAAR е да алармира обществеността, че „ментетата” са опасни не само за нашето здраве, но и ощетяват в големи размери производителите на оригиналните продукти, пагубни са за икономиката ни и най-вече възпитават погрешно отношение”, заяви Милена Алексиева. Вяра Генова от Агенция „Митници” обобщи резултатите за заловени артикули от предходната година – над 2,5 милиона „ментета”, което е с с около 40% повече от 2009 г. Покачил се е и процентът на фирмите, които искат митницата да следи за спазване на правата върху интелектуалната собственост – с 30%. „Заплахите за здравето на хората, употребяващи „ментета” са изключително високи”, сподели д-р Инна Балабанова от Столична регионална здравна инспекция и особено за козметични продукти препоръча да се купуват само от торизираните магазини.

Домакин на изложбата е Mall of Sofia от 15 до 29 март 2001 г., а през април ще гостува на Park Mall Стара Загора.

Партньорите на инициативата „Ментетата не са на мода” призоваха потребителите да не употребяват фалшиви стоки, а ако видят неправомерна продажба, да сигнализират институциите на: www.customs.bg или www.mvr.bg