Легендата Йордан Йовчев беше прегледан на апарата дни след края на спортната му кариера

Магнитно-резонансен томограф (ЯМР) от най-ново поколение беше представен днес в Пловдив. Лентата пред новооткритата апаратура отрязаха областният управител на Пловдив Здравко Димитров, зам.-кметът на община Пловдив Стефан Стоянов, собственикът на медико-диагностичната лаборатория Боян Русев и спортната легенда Йордан Йовчев.

Световният шампион по спортна гимнастика и носител на орден „Стара планина“ Йордан Йовчев се довери на уникалния апарат и с помощта на медицинските специалисти прегледа цялото си тяло, буквално дни след като официално сложи край на спортната си кариера. Заедно с екипа на клиниката председателят на Българската федерация по спортна гимнастика  представи социален проект, който ще осигури безплатни прегледи с високотехнологичната апаратура за млади таланти в спортната гимнастика.

„Чувствах се комфортно, апаратът е наистина уникален. Радвам се, че съвместният ни проект ще даде възможност на много млади спортисти да бъдат прегледани на апратура, която отговаря на всички световни стандарти“, сподели  Йордан Йовчев.

„Апаратът MAGNETOM Aera от Siemens e от най-висок клас и без аналог в България. Това е инвестиция не само от регионално, но и от национално значение, защото тя ще подобри значително качеството на образната диагностика за всички пациенти от региона и  страната. Апаратът е със сила на магнитното поле от 1,5 Тесла и благодарение на редица новаторски технологични интеграции, той има капацитета да прегледа до 60 пациента на ден, което е безпрецедентно за страната”, разкри специалистът по образна диагностика д-р Борислав Милев.

Апаратът може да изобрази човешкото тяло в цял ръст за по-малко  от 15 мин. Това е от изключително значение за диагностицирането на онкологични заболявания и проследяването на техните стадии на развитие. Магнитно-резонансният томограф разполага с голям набор от бобини за висока разделителна способност, което осигурява отлично качество на получените изображения. Това е първият магнитно-резонансен томограф с отвор за пациента от 70 см, което позволява преглед на трудноподвижни пациенти или такива с клаустрофобия.

MAGNETOM Aera притежава и уникален за страната софтуер за изследване на сърце, млечни жлези, черен дроб и бъбреци. В експериментални условия апаратът може да покаже зоните, където се съхранява паметта в човешкия мозък и да изобрази неговите емоции. Това е изключително важно при диагностика и лечение на дементни състояния, паметови нарушения, болестта на Алцхаймер и др. Магнитно-резонансният томограф може да изобразява мозъчните трактове, което е от особено значение за болните от множествена склероза и при операциите на мозъчните тумори.

Апаратът работи в самостоятелната медико-диагностична лаборатория СМДЛ Русев 91 ЕООД в болница Каспела и на него могат да се преглеждат всички пациенти от областта и страната. Лабораторията има сключен договор с НЗОК и разполага и с многосрезов компютърен томограф от най-ново поколение SOMATOM Emotion на Siemens. Апаратът диагностицира с минимална доза на радиационно облъчване различни заболявания и най-вече болести на сърдечно-съдовата система.

 

Siemens AG (Берлин и Мюнхен) е глобален лидер в областта на електрониката и електротехниката, който работи в сферата на индустрията, енергенитката и здравеопазването  както и предоставя инфраструктурни решения предимно за градове и мегаполиси. Повече от 160 години Siemens е символ на технологично съвършенство, новаторство, качество, надеждност и глобално присъствие. Компанията е най-големият световен доставчик на екологични технологии. Около 40% от нейните общи приходи се дължат на „зелени” продукти и решения. През фискалната 2012 г., която приключи на 30 септември 2012 г., общият обем на приходите от продължаващи дейности възлиза на 78.3 млрд. евро, а нетната печалба на 5,2 млрд. евро. Към края на септември 2012 г., Siemens има около 370 хиляди служители в света.

За повече информация: www.siemens.com 

 

Сектор Здравеопазване на Siemens е един от най-големите доставчици на медицинска апаратура в света и лидер в областта на продуктите за образна диагностика, лабораторна диагностика, медицински информационни технологии и слухови апарати. Siemens предлага на клиентите си продукти и решения за цялостна грижа за пациента от един източник – от превенцията, ранното откриване и диагностиката на заболяванията до лечението и рехабилитацията. Чрез оптимизация на клиничните процеси при най-често срещаните заболявания, Siemens прави здравното обслужване по-бързо, по-добро и по-разходоефективно. Siemens Healthcare предоставя работа на близо 51 000 служители и развива дейност в цял свят. За финансовата 2011 г. (до 30 септември), секторът отчита приходи от 12,5 млрд. евро и печалба от близо 1,3 млрд. евро.

За повече информация: www.siemens.com/healthcare.