През миналата седмица беше извършена важна крачка в развитието на Twitter, която значително ще промени възможностите му за „платено сътрудничество“. Което значи и значителни печалби. Но ако оставим настрана редицата ползи от промяната за собствениците на Twitter – как тази крачка променя позициите на потребителите?

 

Нека се върнем малко назад. През последните две години активно се обсъждаха два големи проблема на станалата почти изненадващо известна социална мрежа Twitter. Първият обект на критики бяха възможностите и интерфейса на сайта, които не създаваха достатъчно удобство за потребителите и те предпочитаха да използват различни външни приложения за следене на случващото се, отколкото да прекарват време на сайта. Вторият голям проблем безспорно се оказаха ограничените възможности, по които Twitter можеше реално да се възползва от милионите си потребители, за да генерира печалба. Очевидно от компанията доста са помислили над двата казуса и в резултат почти по едно и също време предтавиха вижданията си за решение и в двете посоки. Първо бяха обявени променените външен вид и функционалности на Twitter, целящи основно задържането на потребителите на сайта. Повече за тези промени можете да научите в официалното видео.

 

По-значима обаче е логичната втора стъпка. След като от Twitter вече стартираха план за обратно привличане и задържане на потребителите, нормално е да опитат и да предложат рекламна възможност на компаниите, чрез която да се стигне до реална печалба от милионите посетители дневно. Трябва да признаем, че в случая компанията до известна степен предприе изненадващ ход, пренебрегвайки всяка форма на традиционна рекламна площ и въвеждайки специфично рекламно предложение, пряко обвързано с влиянието в социалната мрежа. С други думи – от компанията се прицелиха единствено в корпоративните клиенти, които използват услугите им, без да предоставят подходящ рекламен канал на неприсъстващите в мрежата. Да го наречем таргетиране на рекламодаелите. Дали това е разумен ход? Ще ни е интересно да научим мнението ви в коментарите отдолу…

 

Така или иначе – решението вече е факт. На IAB Mixx конференцията в Ню Йорк COO-то на Twitter (Дик Костоло) официално заяви, че компанията стартира рекламна услуга, наречена “Promoted Accounts.” Те позволяват на рекламодателите да платят за бързо нарастване на тяхната аудитория в социалната мрежа, чрез автоматични предложения до потребителите да „следват“ съответния профил на рекламодателя в Twitter. Това се случва в специалната секция с предложения за следване(“Who to Follow”), която наскоро беше въведена в интерфейса на сайта и се случва единствено там. Костоло твърди и че предложенията ще се предлагат чрез логически алгоритъм само на потребители, които биха могли да се заинтересоват от даден рекламодател. По-конкретно описание как точно ще се случва това и по какви критерии не е налично към момента и вероятно ще се коментира активно през следващите седмици. Дълго време преди конференцията се смяташе,че услугата се предлага единствено на корпоративни клиенти, но само дни преди официалното представяне от „All Things Digital“ успяха да привлекат всички погледи с добавката, че същото предожение важи и за всеки потребител, които желае да увеличи влиянието си в мрежата. Безспорно значима добавка…

 

Равносметката тепърва ще бъде направена. Със сигурност обаче ще се променят доста неща в поведението на потребителите и интересите на компаниите към мрежата. Може би най-сетне ще намалее безцелният спам към произволни потребители с цел обратно следване? И ще бъде избран далеч по-адекватният и съхраняващ имиджа сред потребителите платен метод чрез предложения за следване? Любопитно е и какво ще се промени в поведението на компании и потребители конкретно в България – дали промените реално ще се отразят или ще е нужно доста време, докато станат приложими и значими?