Скоро и Черна гора ще се присъедини към нашето семейство. Шегуваме се, че тогава АПРА ще стане на три морета, казва собственикът и управител на агенцията

– АПРА е единствената агенция у нас, която се разрасна и на Балканите. Как се случи това, г-н Цолов?

– Разрастването е моя рожба отпреди 4 години. Случи се, защото нашият бизнес е много особен. Ние не можем да работим за повече от един клиент в един сегмент на пазара. Когато работиш за “Кока-Кола”, не можеш да го правиш за нито една друга напитка. Преди 4 години се оказа, че в нашето портфолио са включени почти всички големи от всеки един от секторите в икономиката.

Който е лидер на пазара, е клиент на АПРА И обратното, ако е клиент на АПРА, значи най-вероятно е лидер на пазара. Почнах да усещам, че сме достигнали някакъв таван на развитие.

В същото време ми е пределно ясно, тъй като ние се родихме и израснахме на абсолютно неподреден пазар, че подредените пазари нямат нужда от нас. В Европа и Щатите този бизнес го има от 100 години, там хората са си разпределили всичко, което може да се разпредели, и много трудно можеш да пробиеш. Да не забравяме и факта, че нашият бизнес е силно зависим от конкретния език и народопсихология. Така че нашата единствена посока, в която можем да се развиваме, е на Балканите.

– Как стигнахте до тях?

– За първи път попаднах в Косово покрай мой голям клиент. Прищина е само на 300 км от София, макар че се пътува 5 часа и повече. Оказа се, че в някои отношения – например в пиара, Косово е някъде десетина години назад в процесите.

Съдружникът ми там е с български паспорт, говори прекрасно български. Всъщност АПРА – Косово, е първата ни регистрация зад граница.

Забавното всъщност е, че с македонския ми съдружник, който впрочем е и шеф на региона, ни запозна косовар насред Прищина. Сприятелихме се на 7-ата секунда и тутакси се разбрахме, че другата седмица ще направим АПРА – Македония.

Така и така бяхме тръгнали из Балканите, решихме да направим и АПРА – Албания. В Албания нашите партньори са много голяма медийна агенция с над 20 години опит.

След като направихме и АПРА – Сърбия, се събрахме в София през пролетта на 2015 година и обявихме създаването на APRA Porter Novelli Balkans Communication Group, защото иначе визитките ни изглеждаха като реклама на туристическа агенция.

– Сега къде имате клонове?

– Както казах, имаме собствени офиси в Сърбия, Македония, Косово и Албания, където сме съдружници 50 на 50 с местен партньор. Имаме ексклузивни партньори в Босна и Херцеговина, Черна гора и Хърватия. С колегите се шегуваме, че тъй като до края на годината ще приемем и босненците, и черногорците в нашето семейство, с Черна гора категорично

ставаме АПРА на три морета

(Черно море, Йонийско море и Адриатическо море).

Цялото интервю може да прочетете на страницата на вестник 24 часа