Мира Добрева и Главен готвач Валери Нешов демонстрираха как функционира уреда и споделиха своите пристрастия към киселото мляко и традиционните български продукти

 

На 5 октомври 2011 г. в Adi’s Cook&Book красивата телевизионна водеща Мира Добрева и Главен готвач Валери Нешов представиха първия в България уред на TEFAL за приготвяне на кисело мляко в домашни условия. Като експерт в областта на кулинарията и автентичната българска кухня, авторът и водещ на „Полуостровът на съкровищата” демонстрира иновативния уред TEFAL Delices и представи богато разнообразие от авторски рецепти, приготвени с кисело мляко.

Иновативният уред от серията TEFAL Nutritious & Delicious и е разработен специално, за да отговори на нарастващото желание на българина да се храни балансирано и да води по-здравословен начин на живот. TEFAL Delices прави процесът на заквасване на млякото лесен и приятен, като поддържа необходимата температура и благоприятства въздействието на млечните ферменти.

“За мен е изключително важно аз и семейството ми да се храним пълноценно. За това не щадя усилия и време. Не купувам готова храна и се стремя винаги да приготвям пресни ястия и свежи салати. Убедена съм в магията и удивителните качества на истинското българско кисело мляко! Затова то ежедневно присъства на трапезата ни. И като истинска родопчанка, аз сама го приготвям вкъщи. Mного държа на традицията, но в същото време съм и модерен човек и с радост се възползвам от всички възможности, които ни дават иновациите. С TEFAL Delices много лесно и без излишни усилия мога да заквасвам прясно мляко и да приготвям кисело и процесът е далеч по-сигурен и улеснен“, коментира красивата Мира Добрева, водеща на предаването „Денят отблизо“.

Използвайки уреда, консистенцията на приготвеното кисело мляко може да бъде контролирана в зависимост от желаната гъстота, а също така могат да бъдат приготвени и различни кисели млечни продукти с краве, козе, овче или соево прясно мляко, сред които сирене и катък. Уредът приготвя желания продукт, както със сурово, така и с пастьоризирано и с прясно мляко приготвено по UHT технология.

„Смятам, че този уред е идеален за модерната и забързана жена, която иска да се храни здравословно и да използва полезни продукти, но няма достатъчно време да се суети в кухнята“, коментира Валери Нешов, един от най-открояващите се български готвачи, автор и водещ на предаването „Полуостровът на съкровищата“ и носител на приза „Авторска кухня“ за 2010 г.

За разлика от традиционния, познат на българина начин за приготвяне на кисело мляко в домашни условия, с TEFAL Delices не е необходимо постигането на предварителна температура на сместа. Уредът работи изключително лесно без да е нужна дълга предварителна подготовка – един литър прясно мляко се смесва с 80 гр. кисело, след което се наглася времето за ферментация и киселото мляко е готово.

Млякото заема важна част от балансираната диета заради своите многобройни ползи. Млечните продукти, включително киселото мляко, са основният източник на калций, който е изключително важен за изграждането и поддържането на костната маса и зъбите през целия живот. Киселото мляко съдържа и фосфор, който работи съвместно с калция. Протеините от животински произход, част от които са и млечните протеини, са най- полезните за човешкия организъм, защото те съдържат всички незаменими аминокиселини, които тялото не може да произведе само.