Кметът на София Йорданка Фандъкова даде старт на „Световния пробег на мира”

 

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, главният секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков дадоха официален старт на международната щафета “Peace Run”, символизираща стремежа на човечеството към по-мирен свят. На тържествена церемония г-жа Фандъкова запали факела, с който международният екип от маратонци ще обиколи Европейския континент през следващите 7 месеца. По време на събитието кметът на град София получи специално отличие „Torchbearer Award” за личния си пример и принос към каузата. Със същото отличие бяха удостоени носителят на четири олимпийски медала Йордан Йовчев, волейболната легенда Евгени Иванов – Пушката и световноизвестният виртуоз Теодосий Спасов.

„Точно в годината, в която София е международна столица на спорта, оттук тръгва и тази невероятна инициатива, която защитава една от най-големите каузи в света – каузата за обединение на хората и за мир. Тя идва да покаже, че спортът надхвърля границите на движението на здравето и преминава наистина в защитата на големи каузи от големи хора.”, сподели развълнувана Йорданка Фандъкова, докато държеше запаления факел на мира.

Главният секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков също взе участие в събитието. „В древна Елада войните са спирали, когато е имало олимпийски игри, в чест на спортистите, които се състезават. Още тогава спортът е помагал за постигане на мир. Благодаря на всички участници в пробега на мира и на медиите, които ще го отразят, защото благодарение на тях все повече хора могат да видят, че спортувайки ставаме по-добри”, заяви Асен Марков.

Тази година за първи път в 31-годишната история на Peace Run, София беше домакин на големия старт на „Световния пробег на мира”. Най-дългата щафета, символ на обединение на хората и укрепване на идеалите за мир по света предстои да премине през Пловдив, Перник, Радомир, Кюстендил, Дупница, Благоевград, Симитли, Кресна, Сандански и Петрич, като последната точка от маршрута в България е граничният пункт Кулата. А след това се отправя към Гърция, за да посети всички държави на Стария континент.

Международният пробег се превръща в най-мащабната и продължителна инициатива за единство. Щафетата с горящ факел пресъздава символиката на предаването на мира от нация на нация, като дава възможност на всеки да направи своята крачка към един по-добър свят. С всяка стъпка Пробегът изгражда мостове между хора от различни култури, религии и нации и засилва тяхното обединение. В продължение на три десетилетия запалените факли се носят от бегачите по целия свят, свързвайки и вдъхновявайки отделни хора, общности и страни.

Повече информация за маршрута в България, както и съпътстващите активности, можете да намерите на: peacerun.bg