Skip to main content
Peace Run

„Световният пробег на мира” за първи път стартира своята обиколка от България

Кметът на София Йорданка Фандъкова даде старт на „Световния пробег на мира”

 

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, главният секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков дадоха официален старт на международната щафета “Peace Run”, символизираща стремежа на човечеството към по-мирен свят. На тържествена церемония г-жа Фандъкова запали факела, с който международният екип от маратонци ще обиколи Европейския континент през следващите 7 месеца. По време на събитието кметът на град София получи специално отличие „Torchbearer Award” за личния си пример и принос към каузата. Със същото отличие бяха удостоени носителят на четири олимпийски медала Йордан Йовчев, волейболната легенда Евгени Иванов – Пушката и световноизвестният виртуоз Теодосий Спасов.

„Точно в годината, в която София е международна столица на спорта, оттук тръгва и тази невероятна инициатива, която защитава една от най-големите каузи в света - каузата за обединение на хората и за мир. Тя идва да покаже, че спортът надхвърля границите на движението на здравето и преминава наистина в защитата на големи каузи от големи хора.”, сподели развълнувана Йорданка Фандъкова, докато държеше запаления факел на мира.

Главният секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков също взе участие в събитието. „В древна Елада войните са спирали, когато е имало олимпийски игри, в чест на спортистите, които се състезават. Още тогава спортът е помагал за постигане на мир. Благодаря на всички участници в пробега на мира и на медиите, които ще го отразят, защото благодарение на тях все повече хора могат да видят, че спортувайки ставаме по-добри”, заяви Асен Марков.

Тази година за първи път в 31-годишната история на Peace Run, София беше домакин на големия старт на „Световния пробег на мира”. Най-дългата щафета, символ на обединение на хората и укрепване на идеалите за мир по света предстои да премине през Пловдив, Перник, Радомир, Кюстендил, Дупница, Благоевград, Симитли, Кресна, Сандански и Петрич, като последната точка от маршрута в България е граничният пункт Кулата. А след това се отправя към Гърция, за да посети всички държави на Стария континент.

Международният пробег се превръща в най-мащабната и продължителна инициатива за единство. Щафетата с горящ факел пресъздава символиката на предаването на мира от нация на нация, като дава възможност на всеки да направи своята крачка към един по-добър свят. С всяка стъпка Пробегът изгражда мостове между хора от различни култури, религии и нации и засилва тяхното обединение. В продължение на три десетилетия запалените факли се носят от бегачите по целия свят, свързвайки и вдъхновявайки отделни хора, общности и страни.

Повече информация за маршрута в България, както и съпътстващите активности, можете да намерите на: peacerun.bg