„Доволни сме, че г-н Стайн-Ерик Велан ще бъде новият главен изпълнителен директор на Глобул. Уверен съм, че опитът му в региона като бивш изпълнителен директор на Теленор Сърбия ще помогне на Глобул за по-нататъшното развитие на позицията на компанията като втория по големина мобилен оператор в страната“, каза Кйел-Мортен Йонсен, изпълнителен вицепрезидент и директор за Европа в Теленор.

Преди г-н Стайн-Ерик Велан е заемал длъжността ръководител „Мобилни услуги” в Теленор Норвегия. Той има богат опит в Централна и Източна Европа, където е бил начело на Теленор Сърбия в продължение на две години и половина, по време на важен за компанията преходен период. След назначението си в Сърбия, г-н Стайн-Ерик Велан е заемал поста управляващ директор на Унинор в Индия. Има опит и като част от ръководството на Теленор в Скандинавия, където е бил начело на норвежкото бизнес подразделение.

„Радвам се, че получих възможност да оглавя Глобул – един от водещите телекомуникационни оператори и призната марка в България. С нетърпение очаквам да работя с екипа тук за по-нататъшно развитие на компанията в полза на клиентите, служителите и на българското общество“, заяви г-н Стайн-Ерик Велан.

Новото назначение е факт след одобрението от страна на Европейската комисия на споразумението на Теленор груп с OTE за придобиване на българския мобилен оператор Глобул за обща сума от 717 милиона евро, без приспадане на парични средства и задължения.

Глобул е вторият по големина мобилен оператор в България с пазарен дял от 36%. Сделката включва и Германос България.

Глобул присъства в България от 2001 г. насам. В края на 2012 г. компанията отчете 4,5 милиона абонати и 36% пазарен дял. През 2012 г. Глобул и Германос България генерираха приходи от 378 милиона евро и печалба преди отчисления и амортизации в размер на 135 милиона евро.

След приключване на сделката, което се очаква през третото тримесечие на 2013 г. г-н Велан ще бъде официално назначен за изпълнителен директор на дружеството.

За региона на Централна и Източна Европа Теленор груп в момента присъства в Унгария, Сърбия и Черна гора, като в последните две е лидер по приходи в областта на мобилните услуги.