Министър Нона Караджова ще награди лично отличените 

 

29 юни 2012 г., София – В международния ден на река Дунав – 29 юни – станаха ясна тримата победители в конкурса за есе „Екомания”, посветен на водата. Състезанието за любители на природата, оргазнизирано от информационния сайт Vesti.bg се проведе за трети пореден път. За втора година официален партньор на конкурса е Кока-Кола ХБК България с инициативата „Зелен Дунав”, която е част от дългосрочната политика на компанията за опазването и устойчивото използване на водните ресурси. Конкурсът се провежда под патронажа на министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

Тазгодишната тема „Капка по капка” вдъхнови повече от 360 души в рамките на 16 дни да споделят своите вълнуващи преживявания, свързани с водата и да споделят мнението си по въпросите за опазването на водното богатство и биоразнообразието във водните басейни в България.

Журито на конкурса беше изключително затруднено да отличи само трима победители, тъй като всички изпратени есета демонстрираха вдъхновението и ангажираността на своите автори към темата за водното богатство. „За пореден път бяхме изправени пред много труден избор, но се радвам, че успях да прочета толкова стойностни материали и видях, че има много млади хора със силно изразена гражданска позиция”, сподели главният редактор на Vesti.bg Евгения Друмева.

Организаторите отредиха първа награда за Светла Иванова Колева и „Пътят на сълзите”. Тя ще има възможността да се наслади на богатството и красотата на река Дунав и ще получи дунавски уикенд във Виена с включен тур с кораб по реката, както и лаптоп DELL Inspiron N5010. На второ място се нарежда Камен Валентинов Христов и „Когато утре стана днес”, а на трето място – Румен Илков Скрински и „Капка по капка”. Допълнителна награда от „Нетинфо“ печелят Богдана Денчева, Петър Крондев и Людмила Петракиева-Банчовска. С поощрителни награди ще бъдат зарадвани и най-малките участници в конкурса.

Всички победители ще бъдат наградни лично от министъра на околната среда и водите Нона Карджова на тържествена церемония на 2-ри юли в 11 часа в театър „@лма @лтер” на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Всички участници в конкурса са поканени да присъстват на награждаването.

 

Повече за оргнизаторите:

Нетинфо, в чието портфолио е Vesti.bg е една от първите български компании с установена зелена политика. Още преди години компанията изчисли въглеродния си отпечатък и полага усилия за намаляването му, като това е само част от зелените стъпки, които „Нетинфо” прави. Най-голямата дигитална медийна група подкрепя и редица зелени каузи в България.

 

Един от основните приоритети на Кока-Кола ХБК България е опазването и устойчивото използване на водните ресурси. Компанията провежда дългосрочна политика в тази област и полага сериозни грижи за опазването им. Една от инициативите на компанията, свързани с опазването на водните ресурси, е “Зелен Дунав”. Кока-Кола ХБК България провежда инициативата “Зелен Дунав” в партньорство с Международната комисия за опазване на река Дунав. Тя има за цел опазването на водното богатство, биоразнообразието и съхраняването на традициите по река Дунав в България.