Българска снимка бе обявена за редакторски избор на месеца

За шеста поредна година списание National Geographic провежда международен конкурс по фотография с цел разпространяване на фотографската култура по света, който ще продължи до 30 ноември. През този месец българска снимка бе обявена от редакторския екип на списание National Geographic САЩ за „Снимка на месеца“. Тя е дело на Антони Георгиев, който е заснел възрастен човек, излизащ от калните бани край Бургас. Българският фотос бе предпочетен от редакторите на америсканското издание на списанието пред стотици представители на други държави. Това международно признание за таланта на българския автор не предполага успеха на неговата творба в конкурса, но може да се окаже важно за окончателното решение на журито, което ще определи победителите.

И тази година снимките за конкурса се приемат до 30 ноември 2011 г. и няма ограничение за броя на кандидатурите на участник. Категориите, които ще се оценяват от международно жури са „Хора“, „Места“ и „Природа“. В миналогодишния фотографски конкурс на National Geographic участваха над 16 000 снимки от представители на 130 държави.

Победителят във всяка категория ще получи парична награда в размер на 2500 щатски долара, а спечелилата фотография ще бъде публикувана в списание National Geographic. Носителят на голямата награда, освен отличието за първо място, ще получи и допълнителна награда в размер на 7500 щатски долара и екскурзия до седалището на National Geographic във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ.

 

Пълна информация за регламента на конкурса и формуляр за участие ще намерите на сайта на фотоконкурса: http://ngm.nationalgeographic.com/ngm/photo-contest/.