Генетични доказателства разкриват истината за родителите на момчето цар и нови улики за неговата ранна смърт. Този често изучаван фараон, плод на брак между брат и сестра, е имал вродена деформация на стъпалото и костно заболяване, поради което е ходел с мъка. Възможно е кръвосмешението да е причина за недъга му, както и за неспособността му да се сдобие с потомък от съпругата си, която вероятно е била негова полусестра. Но семейството на Тутанкамон не е единственият царски род с близки връзки между близки роднини. Във всяка известна култура съвкуплението между брат и сестра или родител и дете се смята за табу, но в много общества царските семейства правят изключение. Сред тях са Древен Египет, Перу на инките, Централна Африка, Мексико и Тайланд. И въпреки че владетелските родове в Европа избягват кръвосмешението, много от тях практикуват бракове между братовчеди.

Сп. National Geographic България ви предлага разказа на главния египетски археолог Захи Хауас за най-новите генетични изследвания на мумии от Долината на царете.

Заедно със септемврийския брой на списанието, читателите ще имат възможността да попълнят своята домашна библиотека с „500 МЕЧТАНИ ПЪТЕШЕСТВИЯ” – поредица на National Geographic от 4 части, първата от които ще разкаже за пътуванията „По вода и по суша”. Изданието предлага подбор от 500 незабравими пътешествия, великолепни снимки, множество цветни карти и професионални съвети как да превърнете всяко мечтано пътуване в реалност.

 

Снимка: ©2010 Кенет Гарет / National Geographic

Тейе, бабата на Тутанкамон, била балсамирана със свита пред гърдите лява ръка, което се тълкува като погребална поза на цариците.