Skip to main content

Семейните тайни на Тутанкамон

Генетични доказателства разкриват истината за родителите на момчето цар и нови улики за неговата ранна смърт. Този често изучаван фараон, плод на брак между брат и сестра, е имал вродена деформация на стъпалото и костно заболяване, поради което е ходел с мъка. Възможно е кръвосмешението да е причина за недъга му, както и за неспособността му да се сдобие с потомък от съпругата си, която вероятно е била негова полусестра. Но семейството на Тутанкамон не е единственият царски род с близки връзки между близки роднини. Във всяка известна култура съвкуплението между брат и сестра или родител и дете се смята за табу, но в много общества царските семейства правят изключение. Сред тях са Древен Египет, Перу на инките, Централна Африка, Мексико и Тайланд. И въпреки че владетелските родове в Европа избягват кръвосмешението, много от тях практикуват бракове между братовчеди.

Сп. National Geographic България ви предлага разказа на главния египетски археолог Захи Хауас за най-новите генетични изследвания на мумии от Долината на царете.

Заедно със септемврийския брой на списанието, читателите ще имат възможността да попълнят своята домашна библиотека с „500 МЕЧТАНИ ПЪТЕШЕСТВИЯ” – поредица на National Geographic от 4 части, първата от които ще разкаже за пътуванията „По вода и по суша”. Изданието предлага подбор от 500 незабравими пътешествия, великолепни снимки, множество цветни карти и професионални съвети как да превърнете всяко мечтано пътуване в реалност.

 

Снимка: ©2010 Кенет Гарет / National Geographic

Тейе, бабата на Тутанкамон, била балсамирана със свита пред гърдите лява ръка, което се тълкува като погребална поза на цариците.

The website encountered an unexpected error. Please try again later.