За първи път в България беше извършена сложна операция на крака на саблерогия орикс (Oryx Dammah) на Зоологическата градина в София. Операцията беше извършена от екип на Централна Ветеринарна Клиника.

Саблерогият орикс е със сложна ставна фрактура – счупена лакътна кост в областта на ставата. След седация на орикса са направени рентгенови снимки, след което фрактурата е редуцирана и фиксирана с пластина и 10 винта.

Основен фактор за последващото зарастване на толкова сложна фрактура, освен правилното фиксиране, е покой на крака, което е трудно изпълнимо предвид размера и теглото на животното – около 130 кг, което не може да се изправя само само с три здрави крака. В Зоологическата градина ще бъде изградена ‘люлка’ от брезент и въжета, която да крепи орикса прав, а крака в естествено положение.

Саблерогият орикс (или саблерога антилопа, Oryx Dammah) е напълно изчезнал в диво състояние вид, поддържан единствено в зоологически градини. Преди видът е населявал цяла Северна Африка, като не е наблюдаван в естествената си среда в последните над 15 години. Средно саблегоргият орикс тежи около 200 кг, а дължината на рогата му достига над метър. Поради факта, че отдалеч в профил ориксът наподобява кон с един рог, вероятно е част от легендата за еднорога да произлиза именно от пътешественици из Арабския полуостров, които са имали възможност да наблюдават животното.

Централна Ветеринарна Клиника предлага затворен цикъл услуги и покрива всички аспекти на ветеринарната медицина за дребни и екзотични пациенти – профилактика, прегледи, диагностика, терапия, хирургия, рехабилитация и следоперативна грижа, както и да осигури база за постоянно развитие на практикуващите в нея и гостуващите лекари, в рамките на програми за т.нар. ‘continual education’. Клиниката е поела всички медицински грижи за животните в Зоологическата градина в София, които не могат да бъдат осъществени от екипа на Зоопарка. За повече информация посетете: http://www.centralvetclinic.com/