28.09.2010 г., София. Днес на територията на многофункционална спортна зала „София“ се състоя обичаят „Викане от билото на покрива“ и се отвори тренировъчната зала на спортния комплекс. Официални гости на събитието бяха г-н Бойко Борисов, министър-председател на България, г-н Свилен Нейков, министър на физическото възпитание и спорта, г-н Аню Анев, министър на отбраната, г-н Петър Божилов, изпълнителен директор Национална спортна база, г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на град София и г-жа Антоанета Апостолова, кмет на район Слатина. Непосредствено след приключването на обичая беше даден старт на първия спортен двубой в тренировъчната зала.

 

„Викане от билото на покрива“, известен още като „аския“ или „дакия“, традиционно се изпълнява, когато се завърши грубият строеж на сградата и се направи билото на покрива. Обичаят включва произнасяне на различни благословии от един от майсторите на градежа, сковаване и вдигане на дървен кръст, окичен с венец, цветя и дарове, и ритуално даряване от страна на съседите, роднините и приятелите.

 

Покривната конструкция, с тегло над 1500 тона, е единствена по рода си в страната. Тя бе изработена в България и бе сглобена от български специалисти на ниво 20 метра по-ниско от проектната й кота. След това чрез уникална технология бе повдигната на проектната си кота. Покривът няма аналог по своята сложност и оригиналност и от времето на строителството на АЕЦ „Козлодуй” не е изпълнявана по-трудна и сложна метална конструкция в България.

 

Многофункционалната спортна зала ще бъде подходяща за провеждането на национални и международни състезания по баскетбол, хандбал, волейбол, щанги и художествена гимнастика според стандартите на европейските и световните федерации. Тя ще бъде с полифункционално предназначение. Ще е удобна и за провеждането на градски събития, концерти, конгреси, изложения.

 

Залата ще е с капацитет над 12 хиляди зрители и с възможност за разширяване до над 17 хиляди души за концертни прояви.