Skip to main content

Ревматолози стартират мащабна информационна кампания за ставните заболявания под надслов „Движи се без болка! Вече можеш да се справиш с болката в ставите и да предпазиш стомаха“

Лице на кампанията е актьорът Вълчо Камарашев

 

Национална информационна кампания за ставните заболявания инициира Българското дружество по ревматология, с подкрепата на фармацевтичната компания AstraZeneca. Кампанията има образователен характер и цели да информира обществеността за остеоартрозата и рисковете от употребата на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) – най-използваните медикаменти за лечение на ставната болка. Специалистите предупреждават, че употребата на НСПВС може да доведе до сериозни усложнения в стомаха и да причини язви, кървене и перфорации.

Като част от кампанията организаторите създадоха обширна и подробна информационна платформа в интернет на адрес: www.dvijise.bg. Сайтът е насочен към пациенти със ставни заболявания и техните близки. От него хората могат да научат важна информация за остеоартрозата, съвети за начина на живот при ставни заболявания, както и за най-съвременните медикаменти за лечение на ставната болка.

Според д-р Любмир Маринчев от Клиниката по ревматология на МУ-София, всеки 1 на 10 души има остеоартроза. 85% от заболелите са на/над 65 години, честотата е 2,5 пъти повече от болестите на сърцето и 6 пъти повече от раковите заболявания. 1/3 от хората над 45 години имат ставна симптоматика.

„Обикновено хората на възраст над 50 години страдат от остеоартроза. Това е най-често срещаното заболяване сред населението в напреднала възраст. Необходимо е самонаблюдение и хората и да се консултират с медицински специалист, вместо да отлагат или да се самолекуват. Съвременната медицина напредна значително и за щастие вече има иновативни комбинирани медикаменти, които едновременно овладяват болката в ставите и предпазват стомаха“, изтъква д-р Любомир Маринчев.

Лице на кампанията „Движи се без болка!“ е една от най-ярките звезди на българската театрална и филмова сцена – актьорът Вълчо Камарашев.

 

За повече информация: www.dvijise.bg