Както знаем Тwitter и Instagram бяха първите платформи, които използваха хаштаговете като ориентировъчни знаци за всеки потребител, интересуващ се от определен тип съдържание. Освен категоризирането на безкрайния онлайн поток от информация, хаштаговете неоценимо помагат на инфлуенсъри и брандове да достигнат до „техните хора“ или иначе казано до хората, които проявяват интерес към темите в постовете. С промяната на алгоритмите, социалните мрежи стават все по-сложни за разгадаване и съответно някои от установените стратегии за достигане до повече потребители спират да работят. Дали това е и случаят с хаштаговете?

Измеримо ли е и колко е достатъчно, за да работи за нашия бранд?

Направихме си малък експеримент, който включваше реализирано съдържание на един от бранд профилите в Instagram за период от половин година. Тук е мястото да уточним, че сме заинтересовани в потенциалната аудитория, до която можем да достигнем. Сравнихме хаштаговете, които са използвани в началото и в края на изследвания период, за да видим дали има голяма разлика в използваните ключови думи. В някои от постовете имаше разлика в хаштаговете, но като цяло достигнатият брой потребители не се различава значимо. Ретроспективно се върнахме към съдържание от юни 2021г., където сме публикували постове с еднакви хаштагове, сравнени с тези от началото на 2022г. в Instagram. Тогава резултатът на достигнатите потребители чрез хаштагове е около 2%. Шест месеца по-късно се показва леко повишение, което е 4% дистрибуция на пост само от хаштаговете. При едни и същи теми виждаме увеличение в сравнение с миналата година. Естествено, нашата малка проверка не е представителна за пазара или социалните медии, но може да бъде от полза за Вашия бранд, тъй като в контекста на имиджовото си изграждане ще може да проследите Вашата стратегия относно хаштаговете и по какъв начин те оказват влияние върху разпространението на съдържание.

Има ли бенчмарк за хаштаговете?

Според скорошно проучване*, постовете, които имат поне един хаштаг, получават 12,6% по-висока ангажираност в сравнение с публикациите, които нямат такъв. Oсвен достигнатите потребители е препоръчително да проследите своите топ 3 поста и какви хаштагове сте използвали, както и нивото на ангажираност на потребителите в постовете. По този начин ще отсеете работещите от неработещите хаштагове и ще се фокусирате върху изграждането на нови. Опитайте съчетаването на нишови, популярни и брандирани хаштагове. За да допълните стратегията си в социалните мрежи може да добавите брандиран хаштаг за конкретна кампания, която искате да популяризирате или общ хаштаг за Вашата марка. Тази тактика ще Ви даде ценна информация за популярността на бранда Ви и също така ще създаде приемственост на съдържанието чрез хаштаговете в съответните социални платформи. Относно пропорционалността на хаштаговете в постовете е важно да се следва принципът на умереност. Никой, дори и Вие, който сте собственик или работите в настоящата си фирма не бихте се потрудили да прочетете безкраен списък от хаштагове. Препоръчват се по един-два хаштага на постовете във Facebook и Twitter, два-три в LinkedIn и възможност за до 30 хаштага в Instagram (ние препоръчваме максимум пет, като същото важи и за TikTok).

*Източници: W3 Lab, Sprout Social;