За пета поредна година МЕТРО България отбеляза „Фестивал на розовия домат“, кулминацията в програмата „Отгледано с грижа в България“. Кампанията премина под знака на опазването на българските традиции в кулинарията и популяризирането на автентични селскостопански продукти сред настоящи и бъдещи поколения.

В рамките на проекта компанията запозна потребителите с историята и произхода на български земеделски продукти, предизвика хоби-готвачи да представят своя модерен прочит на традиционни български ястия, организира фермерски пазар с български продукти и сподели съвременни рецепти за приготвяне на зимнина. Във финалната фаза на кампанията МЕТРО България разработи специална космическа рецепта съвместно с Института по криобиология и хранителни технологии, която има шанс да стане част от менюто за космонавти.

Началото на кампанията беше сложено със специално събитие в село Лепица, на което представители на държавна и местна власт, както и екип от МЕТРО България се включиха в засаждане на розови домати. По този начин веригата успя да подкрепи земеделец от Плевенския регион, както и да даде по-голям отзвук на традициите в родното производство. Истории за произхода на автентични селскостопански продукти също бяха част от първата фаза на компанията, като с тях веригата запозна българските потребители с богатото ни кулинарно наследство, което остава неизменна част от родната трапеза.

С втората фаза на инициативата МЕТРО България акцентира върху важността от запазването на традиционните ястия в менюто на съвременното поколение българи. В рамките на кампанията беше организиран конкурс за хоби готвачи, които бяха предизвикани да осъвременят традиционна българска рецепта, като използват розов домат, реселешки лук или смилянски фасул. Това бяха и част от продуктите, които бяха представени от български производители по време на традиционния фермерски пазар. Автентичните селскостопански продукти намериха място и в кухнята на популярни street food ресторанти, които подкрепиха каузата на МЕТРО България и пренесоха вкуса от миналото в тяхното меню. Инициативата беше подкрепена и от Сандра Алексиева и Георги Блажев, които пък демонстрираха в серия от видеа как се приготвя модерна зимнина в домашни условия. Компанията засегна и темата за устойчивото развитие, като организира редица дигитални активности с фокус природосъобразен начин на живот.

Кулминацията на кампанията беше разработването на специална космическа рецепта, която да стане част от менюто на Европейската космическа агенция. Рецептата за крем супа с розови домати и мус от краве сирене е специално разработена от су-шеф Веселин Дойков от Метро Академия, който използва традиционни български продукти, част от програмата „Отгледано с грижа в България“. Партньорите на МЕТРО България от Института по криобиология и хранителни технологии пък се заеха със сложния процес на лиофилизация, с цел да се съхранят хранителните характеристики на ястието.

С поредното издание на инициативата „Фестивал на розовия домат“ МЕТРО България затвърди ролята си на отговорна компания, която поставя регионалните продукти на фокус в асортимента си. Разнообразните активности в рамките на последното издание показаха, че автентичните български продукти винаги ще имат място на българската трапеза.