През юли National Geographic ще отведе своите читатели на кратка разходка в областта Среден Ауаш в Етиопия и на вълнуващо пътешествие назад към корените на нашия вид. Това е най-дълго обитаваното място на Земята, където в продължение на 6 млн. години са живели и умирали прадедите на съвременните хора. Авторът Джейми Шрийв проследява в обратен ред развитието на хоминидите чак до един новооткрит вид австралопитек на около 4,4 млн. години, който може би ще даде важни отговори относно зараждането на един от най-съществените белези на нашето родословие – изправения вървеж. Едва по-късно ще се развие по-големият мозък и ще се появят технологията и новаторското мислене, които ще превърнат хората в господари на планетата.

Намереният в областта Среден Ауаш в Етиопия скелет принадлежи на възрастен женски индивид, представител на вида Ardipithecus ramidus – наречен за по-кратко Арди. Мозъкът на Арди е бил колкото на шимпанзе.

 

National Geographic България ще ви разкаже още за историята на Камен бряг, за живота в многолюдната провинция Пенджаб в Пакистан, за вълшебството на бразилските дюни, както и за темпераментната птица земеродно рибарче.

Разгледайте фотогалериите към статиите на адрес: www.nationalgeographic.bg.