На 14 септември 2016 г. посланикът на Кралство Тайланд за България и Румъния Н.Пр. Комгрит Варакамин връчи на почетния консул на Тайланд в България Виктор Меламед едно от най-високите държавни отличия на страната. На официална церемония, в присъствието на редица посланици, почетни консули, представители на бизнеса и институциите, посланикът удостои г-н Меламед със званието „Офицер на най-благородния орден на Тайландската корона“ и го направи носител на „Най-благородният орден на Тайландската корона“ (The Most Nobel Order of the Crown of Thailand).

Орденът е държавно отличие на Кралство Тайланд, с което се награждават членове на кралското семейство, тайландски държавни служители и военни, както и чужди граждани, които са доказали своята забележителна дейност в полза на Кралството. Това е изключително престижен орден, който се връчва от името на Краля на Тайланд. Почетният консул на Кралство Тайланд в България, г-н Виктор Меламед получава четвъртата степен на ордена, която обичайно се връчва на висши правителствени служители, посланици, почетни консули, както и на офицери от армията и флота с високи чинове.

„Най-благородният орден на Тайландската корона“ е учреден на 29 декември 1869 г. от крал Рама V Чулалонгкорн, като първоначално са се връчвали пет степени на отличието и два медала. През 1918 г. крал Рама VІ Вачиравудх добавя към степените на ордена и специалната, най-висока степен – „Рицар с голяма лента“. Степента на отличието зависи от статуса на награждаваното лице. С най-високата степен „Рицар с голяма лента“ се награждава кралят на Тайланд. Със следващата по ранг степен – престолонаследникът и т.н.

Чужденците, удостоени с първа и втора степен на този орден, са изключително малко: сред тях има висши военни (напр. генерал Майкал Риан – бивш началник щаб на военно-въздушните сили на САЩ и вицеадмирал Йън МакДугал – бивш командващ военноморския флот на Австралия), както и световно известни учени, какъвто е дипломатът и професорът от Харвард Франсис Боуз Сайер.

Виктор Меламед става почетен консул на Кралство Тайланд през 2003 г.

 

Повече за Кралство Тайланд

Тайланд е разположен в сърцето на Югоизточна Азия, обхваща площ от 513 115 кв.км. и се разпростира на около 1 620 км. от север на юг и 775 км от изток на запад. Столицата Банкок е с население 12 милиона жители. Тайланд граничи на запад с Бирма, на север – с Лаос, на изток – с Лаос и Камбоджа и на юг – с Малайзия.

 

Името Тайланд означава „страна на свободата“. За 800-годишната си история тайландците могат да се похвалят с факта, че са единствената държава в Югоизточна Азия, която никога не е била колонизирана. Позната като Сиам за чужденците, които първи идват в този регион малко преди началото на XII век, името на страната е променено на Тайланд с идването на демокрацията. Дълго преди появата на Тайландското кралство през XII век районът, познат като долината Чао Прая, е бил населен от древна цивилизация, която може да бъде проследена до праисторически времена. Тайландският национален флаг, тържествено издиган всяка сутрин във всеки град и село, е съставен от пет хоризонтални ленти в червено, бяло и синьо. Трибагреникът, който в Тайланд наричат „триронг“ е въведен за първи път при крал Рама VІ Вачиравудх през 1917 г., следвайки стария модел на тайландското знаме – бял слон върху червен фон.