Нестле Здравни Науки, 100% дъщерно дружество на Нестле, сключи споразумение за придобиване на Pamlab. Pamlab е базирана в САЩ компания с иновативно портфолио от специализирани хранителни продукти за употреба под медицински надзор, които се прилагат при лечение на пациенти с леки когнитивни увреждания, депресия и диабетна периферна невропатия.

Стратегическо партньорство

Сделката продължава да затвърждава възможностите на Нестле Здравни Науки да предоставя персонализирана здравна грижа за лечение на хронични заболявания чрез хранене, особено в областта на метаболитното здраве и здравето на мозъка.

„Придобиването на Pamlab е в унисон с нашата стратегическа амбиция да предоставяме научно обосновани хранителни решения за хора с хронични заболявания. Pamlab сериозно ще подсили нашата платформа за здравето на мозъка и ще ни помогне да навлезем в областта на метаболитното здраве в САЩ“, заяви Луис Кантарел, президент и главен изпълнителен директор на Нестле Здравни Науки. „Съчетавайки нашата експертиза и дейности в областта на храните в САЩ с доказания опит на Pamlab при медицинските храни и силните им продажби, заедно можем да играем ключова роля в подпомагане на управлението на някои хронични заболявания и подобряване на качеството на живот на пациентите“, добави той.

Лесно достъпни продукти, които подобряват качеството на живот

Портфолиото от медицински хранителни продукти с рецепта за употреба под медицински надзор на Pamlab включва Metanx. Това е ключов продукт, който има за цел да отговори на различните хранителни потребности на пациенти с диабет, като помогне за възстановяването на метаболитните процеси, свързани с периферната невропатия. Това сериозно състояние често се среща сред болните от диабет тип 2, където периферното кръвообращение на пациента е нарушено и нервите са увредени.

Pamlab произвежда и Deplin – медицинска храна, специално разработена, за да осигури необходимата хранителна помощ за хора, подложени на лечение с медикаменти за клинична депресия. Deplin съдържа L-метилфолат, активната съставка на фолиевата киселина, за балансиране на трите невротрансмитера, свързани с настроението: серотонин, допамин и норепинефрин. В допълнение, компанията произвежда и медицинската храна CerefolinNAC, предназначена за различни метаболитни хранителни нужди, свързани с леки когнитивни увреждания.

Обща цел

„Вълнуваме се, че можем да обединим сили с Нестле Здравни Науки и споделяме тяхната отдаденост към персонализираното хранене“, заяви Ерик Уингертър, президент и главен изпълнителен директор на Pamlab. „С тяхната подкрепа ще ускорим разработването и внедряването на нашите иновативни хранителни решения за хора с хронични метаболитни и неврологични състояния. Обединени сме от една обща цел и култура, основана на нашето желание да направим живота на пациентите си по-добър.“

Напредък към научно обосновани решения за хранене

Основният бизнес на Нестле Здравни Науки е предоставяне на хранителни решения за хора със специфични хранителни нужди. Решенията на компанията са свързани с различни заболявания и включват както грижа за пациента при застаряване, реанимация и хирургични намеси, така и педиатрична медицинска помощ. Дружеството разработва и нови подходи към хроничните заболявания в областта на стомашно-чревното здраве, метаболитното здраве и здравето на мозъка.

През 2012 г. Нестле Здравни Науки сключи споразумение за създаване на съвместно дружество, наречено Nutrition Science Partners Ltd, за разработване на хранителни и лекарствени продукти, получени от растения за лечение на стомашно-чревни заболявания. Тази сделка подлежи на одобрение от регулаторните органи.

Други придобивания и партньорства включват: Prometheus Laboratories – американска фирма, специализирана в диагностика и лицензирани специализирани лекарства за стомашно-чревни и онкологични заболявания; Vitaflo – доставчик на клинични хранителни решения за кърмачета, деца и възрастни с генетични заболявания, които засягат начина, по който храната се преработва от организма; малка инвестиция в американската фирма Accera, специализирана в медицински храни, предназначени за клинични хранителни грижи за леки до умерени състояния на Алцхаймер.

Условия за придобиване

Условията за придобиване на Pamlab от страна на Нестле Здравни Науки не се разкриват. Сделката подлежи на одобрение от регулаторните органи.