За втора поредна година най-мащабната инициатива за активен начин на живот и балансирано хранене в България – Нестле за Живей Активно!, се проведе през зимния сезон, но този път разгърна обхвата си не само сезонно, но и географски – състоя се паралелно на две локации – Витоша и Пампорово. На 6-ти март ски зона Студенец и хижа Алеко се превърнаха в най-активните точки, на които стотици спортни ентусиасти се вклкючиха в различни активности, които се проведоха при спазване на всички противоепидемични мерки и бяха раздадени хиляди предпазни маски. Зимният формат на събитието е подкрепен от Министерство на младежта и спорта, Столична община, общините Смолян и Чепеларе, концесионерите Витоша Ски и Пампорово АД, както и редица посланици на инициативата.

„Радвам се, че стотици българи решиха да прекарат съботния ден в планината. Вече 16 години Нестле за Живей Активно! вдъхновява всички да бъдат активни в своето ежедневие и се радваме, че над 450 000 се включиха през годините в нашата инициатива“ – това сподели Петър Стоилов – изпълнителен директор на Нестле България. Д-р Тодор Чобанов – зам. кмет на Столична община допълни, че малко европейски столици се намират в близост до планина с условия за зимен спорт и имено Витоша може да предложи множество зимни забавления. Столична община е предприела необходимите действия за по-добър достъп до планината за малки и големи.

Кметът на община Чепеларе – Боран Хаджиев , сподели: „Чепеларе е община с традиции в зимните спортове и за нас е чест да бъдем част от Нестле за Живей Активно! – инициативата, която вече 16 години подкрепя активния начин на живот в България“. Именно от Чепеларе е и единствената ни олимпийска шампионка по биатлон Екатерина Дафовска. Първи уроци в нейната дисциплина взе и волейболната легенда Евгени Иванов – Пушката. Най-успялата българска сноубордистка Александра Жекова пък смени сноуборда със ски писалки и се включи в ски ориентиране, след като направи впечатляваща сноуборд демонстрация, заедно с нейния детско- юношески клуб и местния „Амер спортс“. Популярният влогър Ballan също се качи за първи път на ски и обеща да усъвършенства уменията си в популярния зимен спорт.

Много изненади, забавления и първи ски урок имаше и за най-малките любители на спорта. Децата, заедно със своите семейства, се включиха в състезание-надпревара по хвърляне на снежни топки, заедно с Ballan. Шампионките от ВК „Марица“ пък замениха волейболното поле със снежната писта и зарадваха децата като станаха част от тяхното състезание с шейни.

Паралелно със събитието на ски зона Студенец, Нестле за Живей Активно! завладя и района около х. Алеко. От там Олимпийският шампион по спортна гимнастика Йордан Йовчев сподели: „Смятам, че личният пример допринася за отношението и насърчаването към спорт всеки ден“. Той също призна, че все по-често предпочита тренировките навън, а отдавна е и запален скиор. В съботния ден именно той даде своя личен пример, като „яхна“ шейна, наравно с децата и показа , че винаги можем да бъдем активни, дори и през зимата. Това доказа и състезателката по хвърляне на копие Михаела Петкова, която пробва късмета си с хвърляне на снежна топка в чаша NESCAFÉ. Така заедно със стотици ентусиасти те превърнаха 6 март в най-активния ден от годината в рамките на Нестле за Живей Активно!.

Повече за Нестле за Живей активно!

Нестле за Живей Активно! е най-голямата инициатива за активен начин на живот и балансирано хранене в България, към която през годините се включват над 450 000 българи и над 170 спортни клуба, а също и популярни български спортисти и експерти в областта на храненето. С подкрепата на Министерство на младежта и спорта и редица български общини инициативата разшири географския и сезонен обхват, като акцентира върху необходимостта от активния начин на живот и балансираното хранене.

През 2020 г. инициативата проведе първия по рода си зимен формат в Боровец, в който се стотици българи излязоха на пистите и спортуваха активно. В зимното събитие се включиха олимпийската шампионка Екатерина Дафовска и Българска федерация по биатлон, шампионът по спортна гимнастика Йордан Йовчев, волейболистите Владимир Николов и шампионките от ВК „Марица – Пловдив“, сноубордистката Александра Жекова и най-добрият скиор в алпийски дисциплини Петър Попангелов.