За 16-та поредна година най-мащабната инициатива за активен начин на живот и балансирано хранене в България – Нестле за Живей Активно! успя да вдъхнови българите да водят по-здравословен и активен начин на живот. Традиционното лятно издание на инициативата тази година се проведе в град Варна, като част от празника на града на 15 август, и предостави на жителите и гостите на морската столица целодневна програма от спортни активности. Кампанията намери своето естествено продължение и през есента, когато в София бе проведено първото по рода си пешеходно състезание между районните кметства, а 5 столични парка се превърнаха в пешеходни маршрути.

Събитието във Варна се проведе на плаж Аспарухово и за пореден път доказа, че физическата активност през лятото може да бъде полезно и приятно ежедневно занимание за малки и големи. За гостите на инициативата Нестле за Живей Активно! на плажа беше организиран специален волейболен турнир за аматьори под ръководството на волейболните легенди Владимир Николов и Евгени Иванов-Пушката, както и със съдийството на шампионките от ВК „Марица“. Броят на участниците в турнира надхвърли 100, а победителите бяха наградени с плакети от кмета на район Аспарухово Ивайло Маринов и Данчо Илиев от дирекция „Спорт“ в община Варна, които подкрепиха инициативата на място. В рамките на събитието се проведоха още и демонстрации по спортна акробатика и таекуондо, открити уроци по укрепваща гимнастика на плажа, а за най- малките участници бяха организирани специални щафети за деца, които донесоха множество позитивни емоции на гостите на плаж Аспарухово.

Спортният дух завладя и София, където между 4-ти и 12-ти септември, всичките 24 районни кметства на столицата се впуснаха в забавната и полезна надпревара за най-активен столичен квартал. По време на двуседмичното предизвикателство жителите на отделните райони въвеждаха своите крачки през специално разработена дигитална карта от лидерите на ГИС системите у нас – ЕСРИ България. Победител в инициативата е район „Надежда“ с регистрирани близо 3 милиона крачки, следван от район „Искър“ с 1 306 000 и район „Люлин“ с 1 123 000 крачки. По случай победата, кмета на района, инж. Димитър Димов, бе награден от Нели Ангелова, Директор комуникации Нестле югоизточен пазар, с паричната награда от 5000 лв. за реновирането на спортна площадка. Награждаването се състоя по време на специална среща на 12-ти ноември в присъствието на кмета на София, Йорданка Фандъкова.

В рамките на инициативата, между 16-ти и 22-ти септември бяха обособени и 5 пешеходни маршрута в 5 столични парка – Южен парк, Южен парк 2, Борисова градина, Северен парк и Западен парк, а извървявайки ги пеш или с колело, всеки гражданин направи опит да подобри своя личен пешеходен рекорд. Освен Столична община в инициативата участие взеха и други 23 български общини, които организираха свои собствени пешеходни събития като част от третия национален конкурс за общински проект за активен начин на живот на „Нестле за Живей Активно!“. Като резултат, в рамките на тазгодишното издание на инициативата хора от цялата страна извървяха над 46 милиона крачки, което се равнява на една пълна обиколка на земното кълбо.

Нестле за Живей Активно! и тази година беше подкрепена от именити спортисти и дългогодишни посланици на инициативата, сред които волейболните легенди Владо Николов и Евгени Иванов-Пушката, специалистът по укрепваща гимнастика Маруся Иванова, шампионките от ВК „Марица“, носителката на европейска титла Ваня Стамболова, олимпийските легенди Йордан Йовчев, Тереза Маринова и Екатерина Дафовска, световните медалисти по спортна акробатика Данаил и Мартин Николови, световният шампион по олимпийско таекуондо Владимир Далаклиев, националният демонстративен отбор на България по таекуондо и олимпийските шампионки по художествена гимнастика.