Nestlе обяви, че ще инвестира 5 млрд. песос (390 млн. щатски долара) в Мексико през следващите три години. Серията от инвестиции има за цел да укрепи производствените мощности и инфраструктурата на Nestlе в страната. Плановете за разширяване на компанията бяха обявени от главния изпълнителен директор на Nestlе Пол Булке по време на Световния икономически форум в присъствието на президента на Мексико Фелипе Калдерон, министъра на икономиката на страната Херардо Руиз Матеос и главния изпълнителен директор на ProMexico Бруно Ферари.

Г-н Булке сподели: „През 2010 г. се навършват 80 години от стъпването на Nestlе в Мексико. Присъствието ни в тази важна страна включва 14 модерни фабрики, над 6 хил. служители, стотици местни бизнес партньори и единствена по рода си мрежа за дистрибуция в страната. Марките ни, включващи Abuelita, Nido, Carnation и Nescafе, не са само основни хранителни продукти, но и част от важни семейни традиции. Продължителните инвестиции на компанията в Мексико изразяват отдадеността на Nestlе към мексиканските потребители всеки ден.”

Голяма част от 5-те млрд. песос ще бъдат инвестирани във фабриката за разтворимо кафе на Nescafе в Толука, щата Мексико. Nestlе ще увеличи капацитета на фабриката с 40%, превръщайки я в най-голямото подобно съоръжение в света.

Благодарение на инвестициите за усъвършенстване на гъвкавия производствен капацитет на фабриките в Толука и Керетаро, Nestlе ще може допълнително да пригоди продуктите си към специфични нужди на потребителите с формати като популярно позиционирани продукти и продукти, предназначени за консумация извън дома. Компанията ще инвестира и в ултрамодерна технология за повишаване на хранителната стойност на млечните си продукти под марките Nido и Svelty. Освен това инвестициите ще бъдат използвани за укрепване на позициите на Мексико като основен снабдител на марки като Nesquik, Coffee-Mate и Maggi за региона на Латинска Америка.

В съответствие с принципа за Създаване на споделена стойност, а именно начинa, по който компанията извършва дейност като създава стойност не само за акционерите, но и за обществото като цяло, Nestlе ще инсталира котел за преработката на отпадъци от кафе във фабриката си в Толука. Този котел ще генерира енергия от отпадъчните материали от производството на разтворимо кафе. Освен това Nestlе ще подмени и системите за изкуствено осветление в зоните за производство и дистрибуция посредством ефективното използване на слънчева светлина.

Днес повече от всякога е важно да се насърчават инвестициите от страна на компании, които генерират значителни приходи за страните, в които развиват дейност. С оглед на това, Nestlе засилва своя ангажимент към Мексико, а общият брой на инвестициите на компанията в страната за периода 2008-2012 г. достигат 1 млрд. щатски долара. По този начин компанията поощрява заетостта, технологичните иновации и реализацията на инициативи за подобряване здравословното хранене и активен начин на живот на мексиканското население.