Веве, 2 август 2010 г. – Нестле обяви, че е завършила придобиването на Vitaflo, глобален доставчик на клинични хранителни продукти със седалище в Ливърпул, който постигна двуцифрен ръст от порядъка на 30% през последните 3 години. Тази стратегическа сделка позволява на Нестле да навлезе на бързо растящия световен пазар на клинични хранителни продукти, предназначени специално за хора с наследствени метаболитни нарушения. Този сектор се разраства бързо, защото по-добрата диагностика и профилактика позволяват да бъдат открити все по-голям брой случаи на заболяване, а научните постижения демонстрират ползите от специализираното хранене като неразделна част от клиничното управление. Приблизителните годишни продажби на Vitaflo са в размер на 40 милиона швейцарски франка. Цената на придобиването не е оповестена.

Продуктите Vitaflo са предназначени за бебета, деца и възрастни с генетични заболявания, които засягат начина, по който храната се преработва от организма. Сред тях са фенилкетонурия (PKU), левциноза (MSUD) и хомоцистинурия (HCU). Вродените грешки на метаболизма са редки и присъстват при около 1 на 2 500-50 000 деца в зависимост от заболяването, но продължават от раждането до зряла възраст. Те представляват значителна част от генетичните нарушения при новородените бебета.

Успешният бизнес модел на Vitaflo е подкрепен от последните научни, изследователски и продуктови достижения. Той е съгласуван с глобалния ангажимент на Нестле за разработване на иновативни хранителни решения с доказани ползи за здравето, както и за сътрудничество с доставчици на здравни услуги и грижи при предлагането на храни за хора със специфични хранителни нужди.

„Това придобиване е отличен стратегически ход, който укрепва позицията ни в бързо развиващия се сегмент на специализираните храни. Научно обоснованите продукти на Vitaflo допълват и подкрепят нашата дейност в областта на високотехнологичните персонализирани храни. Освен това, Vitaflo ще се възползва от ангажимента на Нестле към иновациите по отношение на храненето и здравословния начин на живот. Силното ни географско присъствие ще позволи Vitaflo да навлезе на глобалния пазар,” заяви Пол Булке, главен изпълнителен директор на Нестле.

Ричард Лаубе, изпълнителен директор на Nestlé Nutrition, заяви: „Щастливи сме да приветстваме Vitaflo в нашата компания, защото техните служители разполагат с ценен опит и ноу-хау в клиничното хранене. Това ще ни помогне да разширим иновационния си потенциал в областта на висококачествените продукти, предназначени за кърмачета, деца и възрастни с много специфични хранителни нужди.”

За повече информация относно Vitaflo, моля, посетете www.vitaflo.co.uk