Импулсивното, непостоянно и влудяващо поведение на тийнейджърите има еволюционно обяснение. От гледна точка на еволюцията техните най-дразнещи черти може да са ключът към успеха им като възрастни.

Водещата статията в октомврийския брой на National Geographic разказва нова научна история за мозъка на юношите. През последните около пет години няколко изследователи започнаха да разглеждат последните открития за мозъка и генетиката в по-благоприятна за юношите светлина, в която основна роля играе еволюционната теория. Полученото в резултат обяснение за юношеския мозък описва тийнейджъра не като „работна чернова“, а като изключително чувствително, високоприспособимо създание, способно почти перфектно да се справи с прехода от сигурността на дома си към сложния свят отвън.

Списание National Geographic България ще ви разкаже още:

* За метода прогнозно моделиране, който българските археолози прилагат в търсенето на древни обекти по Южното ни Черноморие.

* За мистериозното насищане на атмосферата с въглерод преди 56 милиона години, което повишило неимоверно световните температури и завинаги променило живота на Земята.

* За градските потомци на Чингис Хан – по-точно за това как притокът на номади обръща с главата надолу монголската столица.

* За младите хора от Близкия изток – поколение, обречено да чака, което днес се бори, за да поеме контрол над бъдещето си.

* За гигантските китови акули, които се навъртат около рибарските мрежи край о-в Нова Гвинея.

 

Разгледайте галерията от снимки към материалите на интернет адрес:

http://www.nationalgeographic.bg