Тази година световното население ще достигне 7 млрд. души. Но не е нужно да ходите до Делхи, Индия (с население 22 млн.) или Китай (дом на 1/5 от хората в света), за да схванете последиците от това. През идните десетилетия, въпреки намаляващата раждаемост, населението ще продължи да нараства, и то предимно в бедните държави. Ако милиардите, които искат да се измъкнат от бедността, следват пътя, начертан от жителите на богатите страни, това също силно ще натовари ресурсите на планетата. Колко всъщност ще нарасне населението? Как ще изглежда планетата през 2045 г. когато се очаква глобалното население да достигне 9 милиарда?

 

От този месец сп. National Geographic започва да изследва бъдещето с поредица от статии за населението, която ще продължи през цялата година. Журналистът от NG Робърт Кунциг слага началото, излагайки накратко естествената история на населението.

 

Снимка: ©2011 Ранди Олсън / National Geographic

Разгледайте галерията от снимки към материала на интернет адрес:

http://www.nationalgeographic.bg/

 

 

Списание National Geographic България ще ви представи още разкази за изследванията на гигантска пещера във Виетнам, за древните ръкописи, които се съхраняват в Тимбукту и за странните, но изключително практични яйца на насекомите.